Cancerul de Piele

Cancerul de Piele

Cum poti sa previi aceasta afectiune

In acest articol despre cancerul de piele, iti voi prezenta diferitele tipuri de cancere de piele care exista, cum poti preveni aceasta afectiune si tratamentele care exista. Despre leziunile precanceroase si despre melanom vom vorbi mai pe larg in articolele urmatoare.

Cancerele de piele sunt afectiuni neoplazice care apar la nivelul pielii si in unele cazuri si la nivelul mucoaselor (bucala, genitala, anala). Sunt produse de transformarea maligna (cancerizarea) diverselor tipuri de celule din structura pielii.

Cate tipuri de cancere de piele exista?

La nivelul pielii pot sa apara urmatoarele tipuri de cancere:

Bazocelulare si spinocelulare – prin transformarea maligna a celulelor care alcatuiesc straturile pielii.

Cea mai agresiva forma de cancer de piele.

Ia nastere prin transformarea maligna a celulelor pigmentare (melanocite), cele care dau culoarea pielii si se intalnesc si in alunite (nevi melanocitari).

Date de transformarea maligna a celulelor din sistemul imunitar de aparare al organismului – limfocitele T si B.

Ale glandelor sebacee, sudoripare sau din structura foliculului pilos (radacina firului de par).

De ce apare cancerul de piele?

Pentru carcinomul bazocelular, spinocelular si melanom principalul factor implicat in aparitia lor este radiatia ultravioleta – radiatia solara (ultravioletele B si A).

Radiatia ultravioleta de tip A dar mai ales cea de tip B, prezente in lumina solara provoaca in timp modificari ale ADN-ului din celulele pielii, modificari care duc la aparitia cancerelor cutanate.

Conteaza foarte mult in aparitia cancerelor cutanate gradul de expunere la radiatia solara si cat timp a avut loc expunerea. Astfel, persoanele care se expun foarte mult si adesea la soare (ani la rand) sau la surse artificiale de ultraviolete (solar), au un risc mai mare de a dezvolta cancere de piele.

Exista si anumite mutatii genetice care pot favoriza aparitia cancerelor cutanate atat la carcinoame cat si la melanom.

Cauzele care determina aparitia limfoamelor cutanate sunt inca necunoscute.

Cine este mai predispus sa faca cancere de piele?

Vei fi mai predispus la aceasta afectiune daca:

Din cauza ca ai mai putina melanina (pigmentul care ne da culoarea pielii, parului si ochilor), care are un rol protector fata de radiatia ultravioleta.

Arsurile solare cresc riscul de aparitie pentru carcinomul bazocelular, spinocelular si pentru melanom.

Exista de asemenea un risc mai mare sa faci melanom.

Exemple: Agricultori, marinari, constructori si activitati precum gradinarit, pescuit, navigat, bronzat, sporturi in aer liber.

De obicei dupa cativa ani de evolutie si in lipsa tratamentului corect.

In acest grup intra urmatoarele afectiuni:

  • Keratoze actinice
  • Boala Bowen
  • Dermatita de iradiere
  • Cicatrici post arsura
  • Ulceratii supurative cronice (Hidradenita supurativa, ulcere venoase,lupus discoid, tbc cutanat, osteomielita)
  • Lichenul scleroatrofic
  • Leucoplazia
  • Lichen plan oral

Exemplu: Statul timp indelungat in fata unei surse de caldura radianta (soba, semineu) sau contactul prelungit cu o sursa de caldura (inclusiv tinutul laptopului in brate timp indelungat).

Unele tipuri de virus papiloma cresc riscul de aparitie a carcinomului spinocelular la nivelul pielii si al mucoaselor orale, genitale sau anale.

Cele mai frecvente tipuri de virus papiloma implicate in aparitia cancerului spinocelular sunt tipul 16 si 18 pentru cancerul pe mucoase si tipurile 5, 8 si 9 pentru cele de pe piele.

Dermatita post iradiere tratata incorect poate duce in final la aparitia unui carcinom spinocelular.

Datorita unor boli care afecteaza sistemul imunitar, apararea organismului, cum ar fi infectia cu HIV, leucemiile sau stari de imunosupresie date de tratamentul pentru transplant sau boli autoimune.

De exemplu expunerea la arsenic, hidrocarburi aromatice, insecticide si pesticide – cresc  riscul pentru carcinom spinocelular si bazocelular.

Carcinoamele bazocelulare si spinocelulare apar mai frecvent la persoanele peste 40-50 de ani.

Radiatia ultravioleta avand un efect cumulativ si mecanismele de aparare anticancerigena scazand odata cu varsta.

Unde apar mai frecvent cancerele de piele?

Atat carcinoamele bazocelulare si spinocelulare cat si melanomul apar mai frecvent pe piele si mucoase expuse mai frecvent la soare.

Cancerul bazocelular apare cel mai adesea in zona fetei, mai ales pe nas si obraji, pe lobul urechii, pe dosul mainilor si pe toracele posterior. Nu apare pe mucoase.

Carcinomul spinocelular apare pe zonele cu leziuni precanceroase, pe ulceratii vechi, iar pe piele frecvent la nivelul scalpului, pe buza inferioara, pe lobul urechii.

Formele asociate cu virusul papiloma apar pe mucoasele bucala, pe mucoasa limbii, pe mucoasa genitala si anala, pe fata dorsala a mainilor si pe antebrate si rar chiar si in talpa.

Limfoamele cutanate apar mai frecvent pe trunchi, pe coapse, fese, membre si abdomen si nu au legatura cu expunerea la soare.

 

Cum arata cancerele pielii ?

Poate avea diverse forme, dar cel mai adesea se prezinta sub forma unei rani, ulceratii care se vindeca greu si reapare dupa un timp. Mai poate sa apara sub forma unui nodul, care creste lent si in timp se ulcereaza.

carcinom bazocelular

Exista si forme superficiale, sub forma unor pete rosii , forme sclerodermiforme cu zone de atrofie si scleroza a pielii, forme chistice si forme pigmentate, colorate care pot imita un melanom.

Majoritatea carcinoamelor spinocelulare apar din leziuni precanceroase care isi modifica aspectul, apar cruste aderente pe suprafata lor si in final apar ulceratii care nu se mai vindeca si se extind in suprafata si in profunzime.

carcinom spinocelular

La nivelul mucoaselor cel mai frecvent se manifesta prin ulceratii cronice cu sangerari , ulceratii care nu se vindeca si se extind treptat.

Cea mai agresiva forma de cancer cutanat. Poate sa apara intr-o alunita (nev melanocitar) preexistenta sub forma unor modificari de aspect, culoare, forma si dimensiuni ale alunitei sau poate sa apara de novo, ca o pata sau un nodul pigmentat(negru sau maro) in piele dar si la nivelul mucoaselor (bucala, genitala si chiar oculara).

Mai rar poate sa apara si subunghial.

melanomul

Uneori poate fi sub forma unui nodul rosu fara pigment, asa numitul melanom amelanotic, forma care face diagnosticul mai dificil.

Limfoamele cutante cu celule T se mai numesc mycozis fungoides si trec prin mai multe faze.

Fazele de debut se manifesta prin prezenta unor pete rosii-brune care se extind si treptat se transforma in placarde rosii-brune extinse cu mancarime intensa de obicei.

limfoame cutanate

In stadii avansate limfoamele apar sub forma unor noduli(tumori) intens pruriginosi (cu mancarime intensa).

Exista forme severe de limfom cutanat cu celule T in care toata pielea este afectata si rosie iar in sange se gasesc celule canceroase – stadiul de leucemie (Sindrom Sezary).

Limfoamele cutanate cu celule B se manifesta sub forma unor papule, placi sau noduli rosii care nu se vindeca si progreseaza in timp.

Cat de periculoase sunt cancerele de piele?

Gravitatea unui cancer de piele este data atat de tipul de cancer, de stadiul in care se afla cat si de localizarea lui.

Cel mai periculos este melanomul care poate metastaza (adica se raspandeste in corp) de la dimensiuni foarte mici, chiar si de la o grosime in piele de 0,5 mm.

Dar depistat in stadiile initiale si la grosimi mici poate fi excizat in deplina siguranta si cu sanse foarte bune de vindecare si supravietuire.

Carcinomul spinocelular are de asemenea risc de metastazare, mai ales in formele agresive sau in stadii avansate, diseminand mai intai in ganglionii limfatici locali si apoi in restul corpului.

Carcinomul bazocelular, desi este cea mai frecventa forma de cancer a rasei umane, metastazeaza foarte rar si doar in cazuri particulare si netratate.

Din fericire este forma de cancer a pielii care progreseaza mai lent, in ani de zile, perioada in care poate fi depistat si tratat in asa fel incat sa nu produca cicatrici inestetice si complicatii.

Netratarea lui insa face ca leziunea canceroasa sa se extinda la structurile invecinate, poate invada cartilajul invecinat (nazal sau al urechii), poate eroda oasele craniului si poate reprezenta o problema permanenta pentru pacient din cauza ulceratiei si a sangerarii cronice.

Limfoamele cutanate, in stadiile avansate, nodulare, ajung sa afecteze ganglionii limfatici si alte organe din corp, iar afectarea lor si a sistemului imunitar, duce in final la septicemii si deces.

Localizarea cancerelor pielii poate creste riscul de metastazare si de complicatii.

Pentru melanom localizarile la nivelul mucoaselor, subunghial, la nivelul gatului si capului au prognostic mai prost.

Carcinomul spinocelular localizat la nivelul mucoaselor are de asemenea un prognostic mai prost.

Cum poti sa previi aparitia cancerelor de piele ?

In primul rand prin evitarea factorilor favorizanti :

✓ Evitarea arsurilor solare;

✓ Evitarea expunerii neprotejate si de lunga durata la soare sau la surse artificiale de radiatii ultraviolete;

✓ Prevenirea infectiei cu tipurile de virus papiloma cancerigene (mai ales pentru infectiile cu transmitere pe cale sexuala) si tratarea corecta a leziunilor date de infectia cu acest virus;

✓ Tratamentul corect si eficient al leziunilor precanceroase;

✓ Evitarea expunerii la substante cancerigene;

✓ Renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool;

✓ Utilizarea unor masuri de fotoprotectie adecvate;

✓ Efectuarea unui consult dermatologic daca pe piele sau pe mucoase exista leziuni (pete albe, rosii, maro, negre , placi rosii, ulceratii, noduli, chisturi) care nu se vindeca sau reapar dupa tratament.

✓ Monitorizarea dermatoscopica a leziunilor melanocitare (alunite) existente si nou aparute;

✓ Excizia leziunilor melanocitare (alunite) suspecte (care prezinta modificari).

Cum se pot trata cancerele de piele?

In cazul carcinoamelor si al melanomului principala modalitate de tratament este excizia lor chirugicala, in stadii cat mai precoce si cu margini de siguranta.

Pentru formele superficiale de carcinom bazocelular si unele tipuri de carcinom spinocelular pot fi eficiente si alte variante de tratament, cum ar fi electrocauterizarea, crioterapia (inghetarea cu azot lichid), aplicarea de substante anticancerigene (5-fluorouracil), terapii imunomodulatorii (imiquimod).

Radioterapia si chimioterapia (citostatice) se adreseaza formelor avansate de carcinoame.

In anumite stadii de melanom se utilizeaza imunoterapia (interferon), iar chimioterapia doar in stadii avansate cu metastaze.

Limfoamele cutanate se trateaza prin diverse scheme de tratament cu citostatice si fototerapie, formele depistate in stadii initiale avand un prognostic mai bun.

Social Media

Citeste si articolele