Tratament Transpiratie Excesiva

In acest articol poti vedea care sunt cele 5 tipuri de tratament pentru transpiratia excesiva si cum sa scapi de neplacerile cauzate de hiperhidroza.
Transpiratia este produsa de glandele sudoripare din piele, glandele ecrine si este foarte importanta in mentinerea temperaturii normale a corpului uman, atunci cand acesta este expus la temperaturi crescute sau temperatura corporala creste in urma efortului fizic sau din cauza unei inflamatii.

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) este situatia in care glandele sudoripare ecrine produc transpiratie in exces in situatii in care nu este necesar controlul temperaturii corporale.

Frecventa transpiratiei in exces este de aproximativ 2,8% din populatie, iar jumatate dintre pacienti reclama indeosebi hiperhidroza (transpiratia excesiva) axilara.

Exista transpiratie in exces primara (emotionala ) si transpiratie in exces secundara, asociata unor boli neurologice, hormonale, tumorale, infectioase sau determinata de medicamente sau toxice.

Inainte de a pune diagnosticul de hiperhidroza primara trebuie eliminata orice posibila cauza de hiperhidroza secundara.

Cauzele hiperhidrozei secundare

Printre cauzele transpiratiei in exces secundare se numara:

  • Boli neurologice – date de inflamatii, compresiuni mecanice ale nervilor, posttraumatice;

  • Boli endocrine(hormonale) – menopauza, hipertiroidism, feocromocitom;

  • Infectii cronice – tuberculoza, borrelioza – boala Lyme;

  • Cancere – mai ales limfoame;

  • Hipertensiunea arteriala;

  • Boli autoimune;

  • Hipoglicemia(scaderea nivelului de glucoza din sange);

  • Medicamente (colinergice);

  • Exces de alcool, cafeina, nicotina, condimente picante  si unele ceaiuri naturale;

  • Prezenta unui nev ecrin (tumora benigna localizata cu acumulare de glande sudoripare ecrine);

Cand se declanseaza transpiratia in exces de cauza primara?

Transpiratia in exces de cauza primara (neasociata unei boli sau afectiuni) debuteaza de obicei in pubertate, perioadele de transpiratie in exces nefiind, in majoritatea cazurilor asociate unui factor declansator.

Afectiunea se agraveaza in conditii de stress emotional, frica, febra, durere, bucurie si binenteles la temperatura ridicata. Consumul de cafeina, nicotina sau condimente picante cresc de asemenea cantitatea de transpiratie.

Cele mai afectate zone sunt axila, palmele, talpile, mai rar fata, varful nasului, ceafa, pieptul, spatele si regiunea perianala.

Afectiunea afecteaza sever calitatea vietii pacientului cu afectarea vietii sociale si personale.

In plus transpiratia in exces, mai ales la nivelul talpilor si palmelor are actiune coroziva asupra pielii si favorizeaza aparitia infectiilor bacteriene, micotice (ciuperci) si virale (veruci vulgare-negi).

Cum poti trata hiperhidroza (transpiratia in exces)?

Tratamentul trebuie individualizat in functie de gravitatea afectiunii si de localizare.

Tratamente locale:

Antiperspirantele cu aplicatie locala se bazeaza in majoritate pe utilizarea sarurilor de aluminiu care blocheaza orificiile glandelor sudoripare.

Ele se intalnesc in toate sprayurile sau roll-on-urile antiperspirante, dar in hiperhidroza e nevoie de concentratii mai mari pentru a fi eficiente.

Produsele adecvate se gasesc in farmacii, iar recomandarea unui medic dermatolog e mai mult decat necesara pentru o alegere corecta.

Ele trebuiesc utilizate zilnic o buna perioada de timp pana la obtinerea efectului dorit. In cazurile severe de hiperhidroza insa , rezultatele pot fi mult sub asteptari.<