ALUNITELE

Aflii in acest articol despre trei lucruri pe care le poti face pentru ca alunitele sa nu devina un pericol pentru sanatatea ta.


Imagine Dermatoscopica Alunite

Ce sunt alunitele?

Nevii melanocitari, numiti popular alunite sau „semne de mama”, reprezinta acumulari in piele de celule pigmentare – celulele nevice, derivate din melanocite, celulele ce ne dau culoarea pielii si au rol in protectia pielii de actiunea radiatiilor ultraviolete (radiatia solara).

Celulele nevice se grupeaza in cuiburi cu localizari variate in straturile pielii, ducand la aparitia mai multor tipuri de nevi melanocitari (alunite) despre care vom vorbi in acest articol.

De ce apar alunitele?

Aparitia lor se datoreaza si unei componente genetice (de unde si denumirea de semne de mama) , existand o legatura intre numarul mare de alunite de la parinti si numarul (uneori chiar si localizarea) celor care apar la urmasi.

Principalul rol in aparitia si modificarea lor o are insa radiatia ultravioleta (lumina solara si sursele artificiale).

Efectul radiatiilor ultraviolete (UVA si UVB) este unul de durata, cumulativ si principalul factor cancerigen pentru piele.

Conteaza de asemenea si pigmentarea pielii, persoanele cu pielea deschisa la culoare avand o sensibilitate mai ridicata la radiatii UV si dezvoltand un numar mult mai mare de alunite.

Cand devin alunitele periculoase pentru sanatate ?

Unele alunite, fie mostenite genetic, fie aparute spontan pot avea sau pot suferi anumite modificari in structura, modificari care sunt prezente si la nivelul celulelor ce le compun si reprezinta un stadiu precursor pentru melanom, cancerul de piele dat de celulele pigmentare.

Melanomul este cea mai periculoasa si agresiva forma de cancer al pielii cu risc de metastazare de la grosimi in piele de sub 0,5 mm.

Alunitele cu modificari se numesc nevi atipici (alunite atipice) iar prezenta lor si numarul mare de astfel de alunite reprezinta factori de risc pentru aparitia unui melanom la persoana respectiva.

Orice alunita nou aparuta, mai ales dupa 30 de ani si care creste in decursul catorva luni sau ani, are modificari de aspect si culoare trebuie investigata de un medic dermatolog, pentru ca poate fi de fapt un melanom in evolutie.

Mituri false despre alunite si melanom

Am inclus acest paragraf in articol din cauza acelor mituri false, perpetuate din generatie in generatie, bazate pe lipsa de educatie medicala, care circula in popor si care provoaca o crestere a numarului de decese date de melanom.

Cele mai cunoscute sunt acelea ca :

Alunitele nu trebuie scoase chirugical, chiar daca medicul iti spune sa o faci, pentru ca o sa faci cancer si vei muri din cauza asta.

Am vazut suficiente tragedii cauzate de acest mit fals, din cauza caruia persoane tinere, de la 25 la 40 de ani, cu familii si copii, au stat si s-au uitat ani de zile la un melanom cum creste si se extinde si au venit la un consult dermatologic intr-un stadiu in care sansele de supravietuire erau zero sau foarte mici!

E foarte important sa intelegeti ca excizia unui melanom nu declanseaza metastazarea lui.

Un melanom poate metastaza si de la grosimi in piele de sub 0,5 mm, cu mult inainte sa fie descoperit si excizat. Metastaze pot sa apara si la 5 sau chiar 10 ani de la depistarea si excizia unui melanom.

Insa, cu cat melanomul este lasat sa evolueze cu atat mai mari sunt riscurile de metastazare si sansele de supravietuire sunt tot mai mici!

De acea orice alunita suspecta, nou aparuta si care creste si se modifica trebuie investigata si daca are elemente de risc, ea trebuie excizata.

Excizia unei alunite atipice inseamna eliminarea riscului ca acea leziune sa devina melanom! Fara nici un fel de risc pentru sanatatea pacientului!

Un alt mit fals este acela ca:

Alunitele taiate sau cu fire de par smulse se vor canceriza.

Chiar daca sunt taiate, julite, smulse firele de par din ele alunitele nu se cancerizeaza! Pot insa ca creasca dupa traumatism, sa prezinte cicatrici care sa le modifice aspectul si sa le creeze un aspect de leziuni suspecte.

Cel mai bine in astfel de cazuri este sa faceti un consult dermatologic cu dermatoscopie care sa elimine orice suspiciune.

Atentie insa la orice alunita care sangereaza sau prezinta ulceratii pe suprafata fara ca aceasta sa fi fost traumatizata in trecut. Sangerarea si ulceratia spontane pot fi un semn de melanom in faza de crestere verticala.

Cate tipuri de alunite sunt?

O sa va prezint doar cateva din tipurile cele mai frecvente, cu accent pe cele care pot fi periculoase si care necesita o urmarire atenta si excizia lor chirurgicala daca este cazul.

Alunitele comune (nevi melanocitari)

In functie de localizarea in straturile pielii a cuiburilor de celule nevice au aspecte si forme caracteristice, putand fi: jonctionale, compuse si dermice.


Nev Melanocitar Jonctional

Nev melanocitar jonctional


Nev Dermal

Nev dermal


Nev Dermal Scalp

Nev dermal in scalp


Nevii dermali au un risc foarte scazut de transformare in melanom (dar care exista totusi!) dar uneori necesita excizie din motive estetice (mai ales cele de pe fata sau din scalp) sau din cauza inflamatiei date de traumatizarea repetata.

Nevii congenitali

Apar de la nastere sau in primele saptamani de viata. Cei de dimensiuni mici si medii au un risc foarte scazut de aparitie a unui melanom. De multe ori au fire de par pe suprafata.


Nev Congenital

Nev congenital


Uneori insa pot fi de dimensiuni foarte mari chiar si pe jumatate din suprafata corpului. Nevii congenitali mari >20 cm diametru si cu grosime mare au un risc ridicat de aparitie al unui melanom in structura lor. Excizia lor cat mai rapid cu putinta este o recomandare ferma.

Nevii recurenti

Apar pe locul unei alunite excizate incomplet. Celulele nevice restante se inmultesc si dau un aspect de alunita atipica sau chiar de melanom.

Istoricul leziunii elimina insa riscul unei leziuni cancerigene. Se poate reexciza.


Nev Recurent

Nev recurent