NEGI GENITALI
De ce sunt cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala

Condiloamele acuminate (cunoscute popular si sub denumirea de negi genitali) au devenit afectiunea venerologica (boala cu transmitere sexuala) cea mai frecventa depasind infectiile bacteriene cu transmitere sexuala (chlamydia si gonorea).

Citind mai departe afli de ce au ajuns atat de raspandite si cum sa te feresti de aceasta afectiune.


Negi Genitali

De ce sunt asa frecventi negii genitali?

Intre 30 si 50% din adultii activi sexual sunt purtatori de virusi papiloma, virusurile care produc negi genitali. Doar 1-2% dintre acestia prezinta leziuni clinice de condiloame.

Unul din motivele principale a frecventei ridicate a infectiei este acela ca infectia cu virusul papiloma, agentul infectios care cauzeaza condiloamele, se transmite chiar si in conditiile utilizarii masurilor de protectie contra bolilor cu transmitere sexuala (prezervative).

De ce? Leziunile de condiloame pot fi prezente nu numai pe organele genitale, dar si pe pielea din zona inghinala (deasupra organelor genitale), in regiunea perineala(in jurul organelor genitale) si in regiunea perianala.

Leziunile de condiloame sunt contagioase si prin frecarea din timpul actului sexual pot aparea mici leziuni pe piele, care reprezinta poarta de intrare pentru virusul papiloma.

Uneori infectia se transmite chiar si in lipsa unor leziuni evidente.

Articole recente

Categorii

Cand apar condiloamele acuminate?

Leziunile de condiloame nu apar imediat dupa un contact sexual infectant, starea ta de imunitate influentand mult evolutia infectiei.

Durata de la infectie pana la aparitia condiloamelor poate varia intre 6 saptamani si 8 luni. Media este undeva la 3 luni de la contactul infectant.

Daca insa apararea ta imunitara antivirala este scazuta, de obicei:

 • In conditii de stress

 • Cand esti obosit

 • Dupa o infectie virala mai severa (viroza respiratorie)

 • Daca ai diabet

 • Daca esti obez

Tulpinile de virusi papiloma au conditii favorabile de dezvoltare si leziunile apar mai rapid, se inmultesc si se extind pe parcursul a catorva saptamani sau chiar luni.

Cand sa te prezinti la un medic dermatolog?

Atunci cand observi aparitia unor proeminente:

 • Pe suprafata mucoasei genitale

 • Pe pielea din jurul organelor genitale

 • In zona inghinala sau perianala

 • La nivelul anusului

 • La nivelul mucoasei bucale

 • Pe limba


Condiloame Acuminate

Leziunile au aspectul unor formatiuni care cresc pe suprafata mucoasei sau a pielii, pot fi de culoarea pielii, roz, albe sau chiar maro. Uneori au aspectul unei creste de cocos.

Ce riscuri pentru sanatate au condiloamele acuminate?

Exista undeva la 80 de tipuri de virusuri papiloma.

Este dovedit faptul ca unele tulpini de virusi papiloma cresc riscul de carcinom scuamos, o forma de cancer foarte agresiva intalnita mai ales la nivelul mucoaselor.

Daca infectia se localizeaza la nivelul mucoasei colului uterin poate determina aparitia cancerului de col uterin, una din cele mai periculoase forme de cancer la femei.

Depistarea leziunilor si a modificarilor date de infectie pe mucoasa colului uterin se face prin examen Papanicolau in cabinete de ginecologie. Riscul de aparitie a cancerului datorita unei infectii cu virus papiloma este intre 15 si 28%.

La barbati infectia cu virus papiloma, mai ales cu tipurile 16 sau 18 poate favoriza, in rare cazuri, in conditii de imunitate scazuta sau la persoanele mai in varsta, aparitia carcinomului scuamos pe mucoasa genitala.