In acest articol vom vorbi despre infectiile bacteriene cu transmitere sexuala. Vei afla despre cauzele si manifestarile acestora si foarte important cum sa previi si sa tratezi aceste infectii.
Urmeaza sa revin in articolele urmatoare cu detalii legate de infectiile virale, micotice (ciuperci) si parazitare transmise prin contact sexual.
Sunt infectiile date de diverse bacterii (microbi):
Sau forme cronice cu afectarea organelor genitale (testicole, ovare, trompe uterine) si complicatii – boala inflamatorie pelvina, prostatita cronica, sterilitate.
modificarilor date de infectie pe mucoasa colului uterin se face prin examen Papanicolau in cabinete de ginecologie. Riscul de aparitie a cancerului datorita unei infectii cu virus papiloma este intre 15 si 28%.
La barbati infectia cu virus papiloma, mai ales cu tipurile 16 sau 18 poate favoriza, in rare cazuri, in conditii de imunitate scazuta sau la persoanele mai in varsta, aparitia carcinomului scuamos pe mucoasa genitala.
In majoritatea cazurilor leziunile de negi genitali sunt date de tulpini de virus papiloma de tip 6 si 11, tulpini considerate cu potential redus cancerigen, dar exista si infectii cu tulpini cancerigene, tipurile 16 si 18 fiind considerate cele mai agresive.
Netratat trece in stadiul de sifilis secundar cu aparitia de leziuni pe piele(sifilidele), iar in lipsa tratamentului evolueaza spre sifilis tertiar cu distrugerea organelor interne si a sistemului nervos.
Practic, dupa orice fel de contact sexual (normal, oral sau anal) neprotejat , cu un partener necunoscut sau ocazional.
IMPORTANT
In multe cazuri infectiile cu transmitere sexuala pot ramane asimptomatice (fara nici un fel de manifestari) , persoana infectata fiind insa contagioasa(adica transmite infectia la alte persoane).
Unele infectii se pot croniciza si afecta alte organe din corp, generand complicatii severe.
Adica poti sa nu ai nici un fel de manifestari, dar sa fi purtator(si contagios).
In unele cazuri infectia poate sa devina cronica, cu afectarea la barbat a testicolelor, a prostatei, a vezicii urinare, a rinichilor, a articulatiilor, iar la femei cu afectarea trompelor uterine, a ovarelor, cu inflamarea cronica a structurilor invecinate si cu sterilitate permanenta.
O infectie bacteriana se manifesta prin prezenta de scurgeri(secretii) anormale, la nivelul uretrei sau vaginului. Acestea pot avea diverse culori (albe, galbui, verzui), insotite sau nu de usturime la urinare, mancarimi, dureri in timpul contactului sexual, sangerari, miros neplacut.
Unele boli cu transmitere sexuala de cauza bacteriana se manifesta prin aparitia de ulceratii (rani) la nivelul organelor genitale sau pe pielea din jur.
Cel mai frecvent ulceratia apare in infectia cu sifilis(sancrul primar). Leziuni ulcerative pot aparea si in sancrul moale, in granulomul inghinal, in limfogranuloza veneriana sau in boli cauzate de virusuri – herpes, de ciuperci – candida sau in afte.
Leziunile ulcerative din sifilis apar la un interval mare de timp de la contactul infectant (10 zile-90 zile) sunt nedureroase, se vindeca fara tratament in 3-12 saptamani, interval de timp in care infectia se raspandeste in corp, trecand in stadiul de sifilis secundar , cu eruptii pe piele si umflarea ganglionilor.
Ulceratia (sancrul primar) din sifilis apare la locul de inoculare(patrundere) a bacteriilor in corp, prin contactul dintre mucoase (genitala, orala, anala) sau prin contactul dintre o secretie sau mucoasa infectata cu o leziune deschisa (o mica rana) de la nivelul pielii. Astfel pot sa apara leziuni de sifilis primar(sancru) si la nivelul mucoasei bucale, pe limba, pe degete sau cu alte localizari pe piele.
Ulceratiile (ranile) din alte infectii bacteriene (sancrul moale, granulom inghinal) nu se vindeca fara tratament ci se extind, sunt dureroase si cu secretii purulente.
Exista cazuri in care se suprapun mai multe infectii bacteriene (sifilis, sancru moale, chlamydia) situatii in care aspectul leziunilor si tratamentul este mai complex.
Este de asemenea unul din semnele intalnite in infectiile bacteriene cu transmitere sexuala.
In majoritatea cazurilor primii afectati sunt ganglionii inghinali , ei raman umflati pe toata perioada infectiei active, uneori devin durerosi. In unele infectii formeaza abcese cu puroi care reprezinta focare de infectie si pot determina complicatii severe.
In infectia cu sifilis in stadiu secundar dar si in infectiile cu chlamydia sau gonoree, pe piele pot sa apara eruptii sub forma de pete ovale, roz, rosii sau papule. Uneori au o scuama fina alba pe suprafata.
In sifilisul secundar eruptiile se numesc sifilide, iar cele care au secretii pe suprafata sunt contagioase.
Aici pot de asemenea sa apara leziuni rotunde ca de eczema, leziuni care apar atat in sifilis cat si in infectiile cu chlamydia.
Acestea pot sa apara la cateva saptamani dupa infectia cu Chlamydia.
Sunt asociate cu febra, cu afectarea ochilor, cu leziuni pe talpi si pe organele genitale si se incadreaza in afectiunea numita boala Reiter.
Complicatiile infectiilor bacteriene cu transmitere sexuala
Cum diagnosticam o infectie bacteriana cu transmitere sexuala?
Medicul dermatolog poate suspiciona o anume infectie cu transmitere sexuala pe baza aspectului leziunilor, a simptomatologiei, pe baza aspectului secretiilor, a evolutiei afectiunii.
E important de stiut ca aparitia semnelor de boala este variabila fata de momentul infectant si poate fi intre 2 zile pentru gonoree si pana la 3 saptamani in cazul sifilisului.
Diagnosticul de certitudine se pune pe baza analizelor si culturii bacteriene care se fac din secretia uretrala, vaginala sau faringiana (chlamydia, gonoree, ureoplasma, gradnerella, etc) sau din sangele pacientului in cazul unei infectii cu sifilis (analizele numite VDRL si TPHA) sau a unei infectii diseminate in tot corpul(cazuri severe de gonoree).
In 20-40% din cazuri infectia cu chlamydia se poate asocia si cu o infectie cu gonoree!
Important!
Analizele se repeta dupa incheierea tratamentului pentru evaluarea eficientei acestuia! Unele analize raman pozitive toata viata, exemplu TPHA la pacientii care au avut sifilis, chiar daca pacientul este vindecat.
Cum ne protejam de infectiile bacteriene cu transmitere sexuala?
Pentru majoritatea infectiilor bacteriene cu transmitere sexuala utilizarea prezervativelor scade foarte mult riscul de contactare. Acestea trebuie utilizate de la inceputul actului sexual pentru o protectie maxima.
Evitarea contactului cu leziunile contagioase de pe piele (ulceratii, ganglioni abcedati, sifilide) scade de asemenea riscul de infectie.
In cazul prezentei unei ulceratii la nivelul cavitatii bucale (sancrul primar din sifilis) trebuie avut in vedere faptul ca si un simplu sarut poate transmite infectia.
Un numar ridicat de parteneri sexuali , mai ales ocazionali, creste riscul de infectare.
Unele infectii pot fi transmise si prin obiecte contaminate, obiecte de lenjerie contaminata, igiena deficitara.
Din fericire infectiile bacteriene transmise pe cale sexuala depistate la timp se vindeca rapid prin administrarea unui tratament antibiotic adecvat si in schema recomandata de medicul dermatolog.
Variantele terapeutice recomandate de ultimele ghiduri de tratament asigura un confort al pacientului, cu un numar redus de administrari si un tratament eficient la costuri accesibile.
Din pacate insa, alegerea unui tratament antibiotic bazat pe experienta altor pacienti, pe recomandarea din farmacie sau intr-o varianta care nu respecta numarul de doze si durata tratamentului au dus la aparitia unor tulpini de gonoree si chlamydia rezistente la multe antibiotice, la aparitia de tulpini mai agresive, cu un numar mai mare de complicatii si infectii cronice.
Daca te afli in situatia unei posibile infectii cu transmitere sexuala apeleaza cu incredere la un consult dermatologic care te va scapa de riscul unor complicatii grave datorate unui diagnostic incorect si al unui tratament ineficient.
Sifilisul Cum poti sa te tratezi pentru aceasta boala cu transmitere sexuala Sifilisul este o boala venerologica (cu transmitere pe...
Infectiile Bacteriene cu Transmitere Sexuala In acest articol vom vorbi despre infectiile bacteriene cu transmitere sexuala. Vei afla despre cauzele...
Negi Genitali De ce sunt cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala Condiloamele acuminate (cunoscute popular si sub denumirea de...
Str. Ciresilor, nr. 43A, parter, interfon 2, Cluj-Napoca