O zi insorita este intotdeauna o zi frumoasa, o zi potrivita pentru plimbari, pentru o baie in piscina sau la lac, pentru plaja, pentru pescuit sau aranjat gradina…
Din pacate uneori soarele puternic ne poate strica o astfel de zi prin problemele pe care le poate cauza la nivelul pielii.
In acest articol vom discuta despre afectiunile produse de soare si cum le putem trata sau evita.
Am folosit un termen foarte general, afectiunile date de soare fiind grupate in mai multe tipuri in functie de felul si situatiile in care apar. Toate se caracterizeaza printr-o reactivitate exagerata a pielii dupa expunere la soare.
Aceste afectiuni trebuie diferentiate de arsurile solare, care reprezinta afectarea pielii data de expunerea excesiva la lumina ultravioleta.
Le vom discuta mai pe larg pe cele mai importante:
Este cea mai frecventa forma de manifestare a afectiunilor produse de lumina solara.
Apare frecvent la adultul tanar, mai frecvent la femei, la primele expuneri la lumina solara (primavara-vara).
Poate dura zile si chiar saptamani, cu debut in cateva ore sau chiar si zile de la expunerea solara si manifestari variate (polimorfe) de la o persoana la alta.
Pot aparea sub forma de papule si macule rosii, vezicule (basici) cu lichid , placi rosii, bule cu lichid, leziuni in concarda, eczeme toate insotite de prurit intens (mancarime).
Leziunile apar pe zonele expuse la soare, se pot repeta in fiecare an, reexpunerea leziunilor la soare agraveaza eruptia si ii prelungeste durata.
O forma rara de urticarie, produsa de expunerea la lumina solara, cu aparitia leziunilor de urticarie (flictene) la 5-10 minute de la expunerea la soare.
Se insoteste de mancarime si leziunile dureaza cateva ore. Formele severe pot fi insotite si de tulburai de respiratie, stare de rau, varsaturi, diaree.
Poate fi o afectiune cronica sau una care remite treptat pe parcursul a cativa ani.
Afectiuni rare, care apar la copii, cu debut in jurul varstei de 6 ani, mai ales la baieti si caracterizate de aparitia de papule si vezicule cu mancarime la 1-2 ore de la expunerea solara.
In forma vacciniforma eruptiile sunt mai severe, afecteaza obrajii, fruntea, urechile si dosul mainilor si poate sa lase cicatrici asemanatoare celor din varicela.
Forma estivala se manifesta prin leziuni ca de eczema, afectand si lobul urechii dar fara sa lase cicatrici. La pubertate afectiunea dispare.
O serie intreaga de substante si medicamente, fie aplicate local fie ingerate, pot declansa la expunerea solara reactii fototoxice sau fotoalergice manifestate prin diverse eruptii la nivelul pielii.
Printre cele mai frecvente se numara:
Furosemid
Itraconazol
Aplicate local unele substante pot fi fototoxice sau pot declansa reactii fotoalergice:
Sunt eruptii declansate de contactul cu anumite substante din diverse plante si expunerea simultana la lumina solara.
Cel mai frecvent apar la persoanele cu activitati in gradina sau dupa plimbari in zone cu vegetatie bogata. Leziunile apar la cateva ore de la expunere si pot fi severe uneori, cu eruptii veziculo-buloase si cu prurit intens, cu risc de infectare si care pot dura cateva zile.
Voi aminti doar cateva dintre plantele care pot declansa astfel de reactii:
O serie intreaga de afectiuni ale pielii se pot agrava sau pot sa apara datorita expunerii la lumina solara.
Daca in urma unei expuneri la soare apar pe piele leziuni, un consult dermatologic este cel mai bun lucru pe care puteti sa il faceti. Medicul dermatolog, pe baza aspectului, a evolutiei si a analizelor specifice poate face diagnosticul diferential intre o afectiune temporara (eruptia polimorfa la lumina) si o afectiune cronica declansata sau agravata de soare (exemplu: lupus eritematos cutanat subacut).
Printre afectiunile declansate si agravate de soare se numara:
Dermatitele cronice actinice
Sunt afectiuni determinate de expunerea cronica la lumina a persoanelor cu sensibilitate ridicata la radiatia solara.
Apar la persoanele in varsta care prezinta o hipersensibilitate la radiatia solara. Se prezinta sub forma de leziuni de eczema acuta si cronica cu modificari definitive ale aspectului pielii (lichenificare) si care se agraveaza la fiecare reexpunere solara.
Fata, mainile si gatul sunt cele mai frecvent afectate zone.
Cum prevenim si cum tratam alergiile solare?
In primul rand profilaxia lor se face prin evitarea expunerii in exces la soare, mai ales in intervalul orar 10-16.
Protectia solara poate fi data atat de cremele cu factor mare de protectie cat si de mijloace mecanice (umbrele, palarii, imbracaminte).
Imbracamintea cu protectie UV este acum disponibila si in magazinele de articole sportive oferind cea mai buna protectie mecanica fata de radiatia solara.
Atentie!
Nu orice crema de protectie solara poate fi eficienta! Daca nu au in compozitie filtre chimice stabile (sa nu se degradeze dupa expunerea solara) care sa absoarba radiatiile atat UVA cat si UVB, nu vor oferi protectia solara necesara si eruptiile la soare vor aparea in ciuda aplicarii corecte a cremei protectoare.
Va recomand achizitia unor produse certificate si atent verificate atat din punctul de vedere al stabilitatii filtrelor anti UV cat si din punct de vedere a potentialului alergen al substantelor utilizate.
Astfel de produse la gasiti doar in farmacii si puteti, la recomandarea medicului dermatolog, sa folositi produsele adaptate afectiunii pielii dvs. (exista acum creme pentru pielea cu leziuni precanceroase, pentru pielea alergica, pentru acnee, pentru dermatita atopica, pentru alergiile solare).
Tratamentul eruptiilor polimorfe la lumina necesita aplicatii locale cu creme cu dermatocorticoizi si antihistaminice oral pentru cateva zile, formele severe necesitand uneori si cortizon administrat oral cateva zile.
Urticaria solara necesita antihistaminice oral iar fitofotodermatozele se trateaza cu comprese cu dezinfectant pe leziunile buloase urmate de administrarea de lotiuni de dermatocorticoizi pana la vindecare.
Evitarea reexpunerii solare pana la vindecare este obligatorie in orice situatie.
Str. Ciresilor, nr. 43A, parter, interfon 2, Cluj-Napoca