ALERGIILE SOLARE

O zi insorita este intotdeauna o zi frumoasa, o zi potrivita pentru plimbari, pentru o baie in piscina sau la lac, pentru plaja, pentru pescuit sau aranjat gradina…

Din pacate uneori soarele puternic ne poate strica o astfel de zi prin problemele pe care le poate cauza la nivelul pielii.

In acest articol vom discuta despre afectiunile produse de soare si cum le putem trata sau evita.


Alergia Solara

Articole recente

Categorii

Ce sunt alergiile la soare?

Am folosit un termen foarte general, afectiunile date de soare fiind grupate in mai multe tipuri in functie de felul si situatiile in care apar. Toate se caracterizeaza printr-o reactivitate exagerata a pielii dupa expunere la soare.

Aceste afectiuni trebuie diferentiate de arsurile solare, care reprezinta afectarea pielii data de expunerea excesiva la lumina ultravioleta.

Le vom discuta mai pe larg pe cele mai importante:


Eruptia polimorfa la lumina

Este cea mai frecventa forma de manifestare a afectiunilor produse de lumina solara.

Apare frecvent la adultul tanar, mai frecvent la femei, la primele expuneri la lumina solara (primavara-vara).


Eruptia polimorfa

Poate dura zile si chiar saptamani, cu debut in cateva ore sau chiar si zile de la expunerea solara si manifestari variate (polimorfe) de la o persoana la alta.

Pot aparea sub forma de papule si macule rosii, vezicule (basici) cu lichid , placi rosii, bule cu lichid, leziuni in concarda, eczeme toate insotite de prurit intens (mancarime).


Urticarie Solara

Leziunile apar pe zonele expuse la soare, se pot repeta in fiecare an, reexpunerea leziunilor la soare agraveaza eruptia si ii prelungeste durata.


Urticaria solara

O forma rara de urticarie, produsa de expunerea la lumina solara, cu aparitia leziunilor de urticarie (flictene) la 5-10 minute de la expunerea la soare.

Se insoteste de mancarime si leziunile dureaza cateva ore. Formele severe pot fi insotite si de tulburai de respiratie, stare de rau, varsaturi, diaree.

Poate fi o afectiune cronica sau una care remite treptat pe parcursul a cativa ani.


Hydroa vacciniforma si hydroa estivala

Afectiuni rare, care apar la copii, cu debut in jurul varstei de 6 ani, mai ales la baieti si caracterizate de aparitia de papule si vezicule cu mancarime la 1-2 ore de la expunerea solara.

In forma vacciniforma eruptiile sunt mai severe, afecteaza obrajii, fruntea, urechile si dosul mainilor si poate sa lase cicatrici asemanatoare celor din varicela.

Forma estivala se manifesta prin leziuni ca de eczema, afectand si lobul urechii dar fara sa lase cicatrici. La pubertate afectiunea dispare.


Reactii fototoxice si fotoalergice

O serie intreaga de substante si medicamente, fie aplicate local fie ingerate, pot declansa la expunerea solara reactii fototoxice sau fotoalergice manifestate prin diverse eruptii la nivelul pielii.

Printre cele mai frecvente se numara:

  • Tetraciclinele(doxicilina, tetraciclina)
  • Fluorochinolone (ciprofloxacina, levofloxacina)
  • Sulfamide (co-trimoxazol)
  • Isotretinoin
  • Acitretin
  • Ibuprofen
  • Ketoprofen
  • Naproxen

Furosemid

  • Amiodarona
  • Diltiazem

Itraconazol