Pentru leziunile de xantelasma exista mai multe tratamente. Vezi care sunt acestea si afla la ce alte riscuri te expui daca ai aceasta afectiune.
Ce sunt xantelasmele?
Reprezinta depuneri de lipide (grasimi) anormale in piele, cel mai frecvent localizate la nivelul pleoapelor.
Leziunile de xantelasma au aspectul unor placi sau noduli albi-galbui, care se pot extinde in timp, localizate la nivelul pleoapelor, fie pe cea superioara, fie pe cea inferioara, fie pe amandoua.
De ce apar xantelasmele?
Pot fi asociate cu existenta sau aparitia unei dislipidemii (anomalii in metabolismul grasimilor).
De aceea este obligatorie efectuarea unor analize de sange prin care sa se investigheze:
Prezenta unei dislipidemii poate creste semnificativ riscul cardiovascular (riscul de infarct miocardic, de accidente vasculare) fiind necesar, in unele cazuri, un tratament hipolipemiant (de scadere a grasimilor din sange).
In 50% din cazuri insa nu se descopera prezenta unei dislipidemii asociate xantelasmelor.
O frecventa mai mare a aparitiei xantelasmelor a fost descrisa la persoanele:
Din pacate, indiferent daca sunt sau nu asociate unei dislipidemii , xantelasmele se asociaza cu o crestere a riscului de ateroscleroza (depunere a grasimilor pe vasele de sange) la persoanele care prezinta aceste leziuni.
Cum scapam de xantelasme?
Exista mai multe metode de eliminare a xantelasmelor, iar eliminarea acestor leziuni are strict un beneficiu estetic, fara sa influenteze riscul cardiovascular asociat.
Tratamente disponibile:
O cicatrice fina ramane, dar este foarte putin vizibila datorita ridurilor si pliurilor pleoapei.
La fel necesita mai multe aplicatii.
Implica aplicarea de acid tricloracetic (se pot folosi concentratii de 50-70-100%) care dizolva practic depunerile de grasimi anormale de la nivelul pielii.
Numarul de aplicatii poate fi intre 1 si 3 , in functie de concentratia utilizata si extinderea leziunilor.
Atentie!
Tratamentul xantelasmelor se face de catre medicul dermatolog avand in vedere localizarea leziunilor(pleoape) si riscul unor efecte secundare care pot sa apara.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt senzatia de arsura locala, cicatrici si modificari de pigmentare(culoare) locale.
Tratamentul corect al leziunilor de xantelasma duce la disparitia lor cu minime modificari la nivelul pleoapelor afectate.
Str. Ciresilor, nr. 43A, parter, interfon 2, Cluj-Napoca