>>>>Xantelasma

XANTELASMA
Cum sa scapi de aceste leziuni

Pentru leziunile de xantelasma exista mai multe tratamente. Vezi care sunt acestea si afla la ce alte riscuri te expui daca ai aceasta afectiune.


Xantelasma

Ce sunt xantelasmele?

Reprezinta depuneri de lipide (grasimi) anormale in piele, cel mai frecvent localizate la nivelul pleoapelor.

Leziunile de xantelasma au aspectul unor placi sau noduli albi-galbui, care se pot extinde in timp, localizate la nivelul pleoapelor, fie pe cea superioara, fie pe cea inferioara, fie pe amandoua.

De ce apar xantelasmele?

Pot fi asociate cu existenta sau aparitia unei dislipidemii (anomalii in metabolismul grasimilor).

De aceea este obligatorie efectuarea unor analize de sange prin care sa se investigheze:

  • Nivelul colesterolului

  • Nivelul fractiunilor colesterolului

  • Nivelul trigliceridelor


Prezenta unei dislipidemii poate creste semnificativ riscul cardiovascular (riscul de infarct miocardic, de accidente vasculare) fiind necesar, in unele cazuri, un tratament hipolipemiant (de scadere a grasimilor din sange).

In 50% din cazuri insa nu se descopera prezenta unei dislipidemii asociate xantelasmelor.

Articole recente

Categorii

Xantoame

O frecventa mai mare a aparitiei xantelasmelor a fost descrisa la persoanele:

  • cu diabet
  • obezitate
  • hipertensiune arteriala
  • la fumatori

Din pacate, indiferent daca sunt sau nu asociate unei dislipidemii , xantelasmele se asociaza cu o crestere a riscului de ateroscleroza (depunere a grasimilor pe vasele de sange) la persoanele care prezinta aceste leziuni.

Cum scapam de xantelasme?

Exista mai multe metode de eliminare a xantelasmelor, iar eliminarea acestor leziuni are strict un beneficiu estetic, fara sa influenteze riscul cardiovascular asociat.

Tratamente disponibile:

Presupune eliminarea chirugicala sub anestezie a leziunilor.

O cicatrice fina ramane, dar este foarte putin vizibila datorita ridurilor si pliurilor pleoapei.

Necesita mai multe sedinte de tratament.

Inghetarea cu azot lichid a leziunilor.

La fel necesita mai multe aplicatii.

Una din cele mai eficiente si accesibile tratamente.

Implica aplicarea de acid tricloracetic (se pot folosi concentratii de 50-70-100%) care dizolva practic depunerile de grasimi anormale de la nivelul pielii.

Numarul de aplicatii poate fi intre 1 si 3 , in functie de concentratia utilizata si extinderea leziunilor.Atentie!

Tratamentul xantelasmelor se face de catre medicul dermatolog avand in vedere localizarea leziunilor(pleoape) si riscul unor efecte secundare care pot sa apara.

Cele mai frecvente efecte secundare sunt senzatia de arsura locala, cicatrici si modificari de pigmentare(culoare) locale.

Tratamentul corect al leziunilor de xantelasma duce la disparitia lor cu minime modificari la nivelul pleoapelor afectate.

Sper ca informatiile ti-au fost utile!

Iti astept intrebarile pe site, iar daca doresti un sfat si un tratament adecvat te astept cu drag la o consultatie intr-una din clinicile unde lucrez.

Dr. Adrian Ilonca


SOLICITA O PROGRAMARE

CONSULTANTA ONLINE

Citeste si articolele


Tratamentul cu Dermapen

Tratamentul cu Dermapen Tratamentul cu dermapen te ajuta sa-ti repari suprafata pielii. Afla cum functioneaza si cand sa apelezi la acest tratament. Tratamentul cu dermapen foloseste un dispozitiv, Dermapen 3, bazat pe tehnologia cu [...]

Raspunsuri date cititorilor

Riduri Fine

Riduri Fine I: Buna ziua, Am 22 de ani si mi-a aparut riduri fine sub ochi, ce produs imi recomandati? R: Buna ziua, Fiind riduri de expresie puteti incerca orice crema [...]

Blefarita Alergica

Blefarita Alergica I: Buna ziua, După ce imi aplic gene false fir cu fir, cam la 24 ore mi se inflameaza pleoapele si se rosesc. Ma dau cu Kanamicina suflat. În 1-2 zile isi [...]

Epilare Definitiva

Epilare definitiva I: Bună ziua. Va rog sa mă ajutați și pe mine cu o dilema: In urma căderii masive a parului capilar mi s-a recomandat capsule Novophane. Mâine am programare la epilare definitiva [...]

2018-07-03T18:28:45+00:00februarie 13, 2017|Dermatoestetica|