Transpiratie Excesiva

Tratament Transpiratie Excesiva

In acest articol poti vedea care sunt cele 5 tipuri de tratament pentru transpiratie excesiva si cum sa scapi de neplacerile cauzate de hiperhidroza.

Transpiratia este produsa de glandele sudoripare din piele, glandele ecrine si este foarte importanta in mentinerea temperaturii normale a corpului uman, atunci cand acesta este expus la temperaturi crescute sau temperatura corporala creste in urma efortului fizic sau din cauza unei inflamatii.

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) este situatia in care glandele sudoripare ecrine produc transpiratie in exces in situatii in care nu este necesar controlul temperaturii corporale.

Frecventa transpiratiei in exces este de aproximativ 2,8% din populatie, iar jumatate dintre pacienti reclama indeosebi hiperhidroza (transpiratia excesiva) axilara.

Exista transpiratie in exces primara (emotionala ) si transpiratie in exces secundara, asociata unor boli neurologice, hormonale, tumorale, infectioase sau determinata de medicamente sau toxice.

Inainte de a pune diagnosticul de hiperhidroza primara trebuie eliminata orice posibila cauza de hiperhidroza secundara.

Categorii

Cauzele hiperhidrozei secundare

Printre cauzele transpiratiei in exces secundare se numara:

  • Boli neurologice – date de inflamatii, compresiuni mecanice ale nervilor, posttraumatice;
  • Boli endocrine(hormonale) – menopauza, hipertiroidism, feocromocitom;
  • Infectii cronice – tuberculoza, borrelioza – boala Lyme;
  • Cancere – mai ales limfoame;
  • Hipertensiunea arteriala;
  • Boli autoimune;
  • Hipoglicemia(scaderea nivelului de glucoza din sange);
  • Medicamente (colinergice);
  • Exces de alcool, cafeina, nicotina, condimente picante  si unele ceaiuri naturale;
  • Prezenta unui nev ecrin (tumora benigna localizata cu acumulare de glande sudoripare ecrine);

 

Cand se declanseaza transpiratia in exces de cauza primara?

Transpiratia in exces de cauza primara (neasociata unei boli sau afectiuni) debuteaza de obicei in pubertate, perioadele de transpiratie in exces nefiind, in majoritatea cazurilor asociate unui factor declansator.

Afectiunea se agraveaza in conditii de stress emotional, frica, febra, durere, bucurie si binenteles la temperatura ridicata. Consumul de cafeina, nicotina sau condimente picante cresc de asemenea cantitatea de transpiratie.

Cele mai afectate zone sunt axila, palmele, talpile, mai rar fata, varful nasului, ceafa, pieptul, spatele si regiunea perianala.

Afectiunea afecteaza sever calitatea vietii pacientului cu afectarea vietii sociale si personale.

In plus transpiratia in exces, mai ales la nivelul talpilor si palmelor are actiune coroziva asupra pielii si favorizeaza aparitia infectiilor bacteriene, micotice (ciuperci) si virale (veruci vulgare-negi).

Cum poti trata hiperhidroza (transpiratia in exces)?

Tratamentul trebuie individualizat in functie de gravitatea afectiunii si de localizare.

Tratamente locale:

Antiperspirantele cu aplicatie locala se bazeaza in majoritate pe utilizarea sarurilor de aluminiu care blocheaza orificiile glandelor sudoripare.

Ele se intalnesc in toate sprayurile sau roll-on-urile antiperspirante, dar in hiperhidroza e nevoie de concentratii mai mari pentru a fi eficiente.

Produsele adecvate se gasesc in farmacii, iar recomandarea unui medic dermatolog e mai mult decat necesara pentru o alegere corecta.

Ele trebuiesc utilizate zilnic o buna perioada de timp pana la obtinerea efectului dorit. In cazurile severe de hiperhidroza insa , rezultatele pot fi mult sub asteptari.

Pudra de talc si sprayurile antiperspirante pentru picioare au efecte limitate si ajuta mai mult la eliminarea mirosurilor neplacute date de transpiratia in exces.
Exista si variante de tratamente naturiste cu creme sau solutii pe baza de rasini sau plante cu rezultate variabile, de obicei de scurta durata.

Iontoforeza

Reprezinta un tratament eficient si de electie pentru transpiratia excesiva la nivelul palmelor si talpilor.

Se face in cuve speciale cu apa prin care se trece un curent de mica intensitate, uneori asociat cu substante antiperspirante.

Rezultatele pot fi variabile in functie de dispozitivul utilizat, inconveniente fiind legate de durata lunga de tratament (luni de zile) si necesitatea unui tratament zilnic sau din 2 in 2 zile (15-30 minute/sedinta).

Tratamentele sistemice (medicamente)

Se recomanda doar in cazurile severe si rezistente la tratament intrucat medicamentele anticolinergice recomandate au o serie de efecte secundare destul de greu de suportat.

In cazul unei astfel de situatii cea mai buna recomandare o poate face medicul dermatolog care va poate sfatuii si cum sa faceti fata eventualelor efecte secundare.

Tratamente chirugicale

Se adreseaza tot cazurilor foarte severe si rezistente si cuprind excizia glandelor sudoripare axilare sau simpatectomia (sectionarea nervilor simpatici) – ultima recomandata mai ales pentru hiperhidroza palmara.

Exista o serie de efecte secundare inclusiv o hiperhidroza compensatorie in alta regiune a corpului.

Injectarea de toxina botulinica

Injectare toxina botulinica

Reprezinta cea mai sigura si eficienta metoda de tratament pentru hiperhidroza localizata, mai ales pentru cea axilara.

Procedura este aprobata atat in Europa cat si in USA pentru hiperhidroza axilara, palmara si plantara.

Se realizeaza dupa aplicarea unei creme anestezice si implica injectarea intradermica de toxina botulinica in zonele cu hiperhidroza. Efectul de scadere a secretiei sudoripare dupa o singura sedinta este unul de durata, se instaleaza la o saptamana dupa interventie, si este intre 3-6 luni la nivel palmoplantar si 6 -12 luni la nivel axilar, oferind o perioada lunga de confort pacientului.

La nivel axilar procedura este lipsita de efecte secundare, in timp ce la nivel palmar poate fi resimtita o usoara slabiciune musculara cateva saptamani dupa tratament.

Singurul inconvenient este costul mai ridicat al procedurii. Beneficiile procedurii sunt insa de durata si ofera confortul fizic si psihic pe care si-l doreste pacientul cu transpiratie excesiva!

Mai multe detalii despre folosirea toxinei botulinice (botox) pentru tratament transpiratie excesiva puteti gasi pe pagina 

Tratament Transpiratie Excesiva – Hiperdroza ᐈ Clinica ANA Cluj (dermaonline.ro)

Social Media

Citeste si articolele