Sifilisul este o boala venerologica (cu transmitere pe cale sexuala), data de o bacterie numita Treponema pallidum. Citeste in acest articol despre cum evolueaza sifilisul, cum poti preveni infectarea si cum poti sa te tratezi pentru aceasta afectiune.
In primul rand prin contact sexual neprotejat, indiferent ca este vaginal, oral sau anal. Se mai poate transmite prin contactul cu mucoasa sau cu leziuni infectante(sifilide) de pe pielea bolnavilor de sifilis.
Uneori si prin sarut daca persoana infectata are leziuni la nivelul cavitatii bucale sau este intr-un stadiu mai avansat al bolii (sifilis secundar).
Sifilisul se transmite de la mama infectata la fat si provoaca malformatii severe daca nu este tratat la timp(sifilis congenital).
Se mai poate transmite prin transfuzii de sange infectat, dar la ora actuala gratie testarilor obligatorii ale donatorilor de sange aceasta cale de transmitere este practic eliminata.
Reprezinta primul stadiu al infectiei caracterizat de prezenta leziunii caracteristice sifilisului – sancrul dur.
Sancrul dur apare initial ca o papula nedureroasa (o proeminenta) rotunda sau ovala, care se ulcereaza rapid si devine o ulceratie (o rana) nedureroasa, cu baza dura si fara secretii purulente. Pot fi prezente leziuni multiple.
Leziunea apare la locul contactului infectant – pe mucoasa genitala a penisului sau vaginului, mai rar la nivelul mucoasei bucale, pe buze, pe limba, anal sau pe degete.
Leziunea nu apare imediat dupa contactul infectant, de obicei apare dupa un interval de timp cuprins intre 10 si 90 de zile, in medie 21 zile (3 saptamani).
Dupa aproximativ 3 pana la 6 saptamani sancrul primar se vindeca chiar si in lipsa tratamentului.
Multi pacienti cred ca au scapat de problema dar, in lipsa tratamentului infectia persista in corp.
O parte din cei infectati, cam 25%, vor trece in stadiul urmator , cel de sifilis secundar, stadiu in care apar leziunile pe piele, leziuni numite sifilide.
Perioada de aparitie a leziunilor de sifilis secundar este intre 3 si 12 saptamani de la aparitia sancrului primar (poate fi si la 6 luni de la contactul infectant).
Pacientii care nu fac forma clinica de sifilis secundar raman in stadiul de sifilis latent adica fara semne ale bolii pe piele dar cu bacteria depistabila in sange.
Dupa o perioada de timp variabila (3 saptamani-6 luni) de la aparitia leziunii primare (sancrul) apar manifestarile de sifilis secundar date de diseminarea infectiei in corp:
Uneori pot avea si aspect de papule sau eruptii lichenoide. O mica scuama alba periferica si circulara poate fi prezenta pe suprafata leziunilor.
Exista cateva localizari specifice sifilisului unde apar sifilidele, cum ar fi linia frontala a parului, in jurul gurii, pe piept .
Pot sa apara leziuni si la nivelul palmelor si talpilor sub forma unor papule inelare cu scuame deasupra, pe care pacientii le interpreteaza gresit ca fiind bataturi.
Si la nivelul scalpului apare o manifestare a sifilisului sub forma unei alopecii temporare(caderea parului) , cu aspect de “covor mancat de molii”.
La nivelul mucoasei bucale si a limbii pot sa apara placarde albe-galbui cu eroziuni pe suprafata, leziuni care sunt foarte infectante.
Si la nivelul mucoaselor genitale si anale pot sa apara astfel de papule, care imita negii genitali, foarte infectante, numite condiloma lata.
Manifestarile din sifilisul secundar, fara tratament dispar in decurs de 4-12 saptamani, pacientul trecand in stadiul de sifilis latent, fara insa sa scape de infectie.
In perioada urmatoare mai poate prezenta recidive ale eruptiilor pe piele.
Ce este sifilisul latent?
Sifilisul latent este faza in care pe corp persoana infectata nu mai prezinta niciun semn, este fara simptome, dar in sange testele specifice pentru sifilis indica prezenta infectiei.
Pacientul, in lipsa tratamentului, poate ramane in acest stadiu toata viata, iar 30% dintre ei evolueaza catre stadiul final al bolii, acela de sifilis tertiar.
Ce se intampla in sifilisul tertiar?
In stadiul final al infectiei , la care se ajunge dupa 15-40 de ani si doar in lipsa tratamentului, are loc o afectare severa a mai multor organe din corp, in special a sistemul cardiovascular (inima si vasele de sange) , a sistemul nervos (creierul si maduva spinarii) si apar leziuni granulomatoase specifice – gomele, care au efect distructiv la nivelul organelor unde apar.
Ce este neurosifilisul ?
Reprezinta afectarea sistemului nervos central prin infectarea cu bacteria cauzatoare a sifilisului. El apare cel mai frecvent in sifilisul tertiar dar poate debuta in oricare stadiu al infectiei.
Evolutia este una foarte severa cu meningite, afectari de nervi cranieni, accidente vasculare cerebrale, afectarea vazului si auzului, paralizii, tulburari psihice severe.
Ce este sifilisul congenital ?
Termenul se refera la sifilisul cauzat de infectia in uter a fatului cu Treponema pallidum. Infectarea se poate produce in orice moment al sarcinii iar riscul este mai mare daca mama se afla in stadiile de sifilis primar si secundar.
Infectia produce o serie de malformatii la fat, cu afectarea dezvoltarii oaselor si dintilor, afectarea ficatului, a celulelor din sange, surditate si afectarea ochilor.
Din fericire testarea obligatorie a gravidelor pentru sifilis previne aparitia unor astfel de cazuri, ele devenind o raritate in tarile dezvoltate.
Ce alte boli pot imita o infectie cu sifilis?
E important sa stii ca diagnosticarea sifilisului trebuie facuta de medicul dermatolog pe baza aspectului si istoricului leziunilor de pe piele si mucoase, impreuna cu testele din sange care confirma sau nu infectia cu sifilis.
Sunt multe boli care imita leziunile din sifils, de aceea in unele cazuri medicul dermatolog iti va recomanda sa faci analizele pentru sifilis chiar daca acest lucru ti se va parea ciudat. E mai bine sa iti faci aceste analize decat sa risti sa fi infectat cu sifilis si sa transmiti boala altor persoane sau sa risti alte complicatii ale bolii.
In diferentierea leziunilor de sifilis primar trebuie stiut ca ulceratii la nivelul mucoasei genitale sau bucale pot fi date si de o infectie cu herpes, de afte, de infectia bacteriana numita sancrul moale, de ulcere traumatice, infectii cu Chlamydia, cancere de mucoasa genitala, candidoza eroziva, eruptii date de medicamente.
Pentru sifilisul secundar eruptiile de pe piele trebuie diferentiate de cele care apar in:
Leziunile de pe mucoase pot imita condiloamele acuminate(negii genitali), iar cele din talpi si din palme pot fi asemanatoare cu cele din eczemele cronice, bataturi, micoze(infectii cu ciuperci).
Ce teste se fac pentru depistarea sifilisului?
Cea mai rapida si sigura metoda de depistare a unei posibile infectii cu sifilis este efectuarea unor analize care indica prezenta Treponema pallidum – bacteria cauzatoare, in sange.
Ele se numesc VDRL , RPR si TPHA. Uzual se fac VDRL si TPHA.
Exista mai multe situatii in care analizele pot avea rezultate diferite, in functie de stadiul infectiei sau de tratamentul efectuat.
VDRL se negativeaza in timp sau dupa tratament , nivelul sau fiind si un parametru de urmarit pentru eficienta tratamentului.
Exista rezultate fals pozitive pentru VDRL, de aceea se face si TPHA obligatoriu, falsa pozitivare a VDRL si a RPR aparand in situatii precum:
Cum ne protejam de sifilis si care sunt factorii favorizanti ai infectiei ?
Daca vei utiliza un prezervativ in timpul actului sexual riscul de contactare al unei boli venerologice scade foarte mult.
Persoanele infectate sunt foarte contagioase in stadiile primare si secundare, contactul cu leziunile ulcerate sau cu leziunile de pe mucoase avand cel mai mare risc de contaminare.
Persoanele cu parteneri sexuali multipli si ocazionali au un risc mai mare de a contacta infectia.
Prezenta unei alte infectii cu transmitere sexuala (herpes genital) sau prezenta de leziuni la nivelul mucoaselor cresc riscul de infectare.
Persoanele infectate pot scadea riscul de diseminare a infectiei prin informarea persoanelor cu care au avut contacte sexuale in perioadele de risc, pentru ca acestea sa se poate verifica si trata daca e cazul.
Cum se trateaza sifilisul?
Din fericire se trateaza relativ usor, bacteria cauzatoare fiind sensibila la Penicilina (primul antibiotic descoperit).
Tratamentul corect efectuat produce vindecarea persoanei infectate, doar analiza TPHA ramane pozitiva toata viata.
Asa ca cel mai important lucru pentru tratamentul sifilisului este sa il depistezi cat mai repede!
Tratamentul se face injectabil cu benzatin penicilina G, intramuscular, in formele primare si secundare de sifilis fiind suficienta o singura administrare in dozele recomandate de ghidurile de tratament.
In formele latente se recomanda 3 administrari la interval de o saptamana.
Pacientii cu alergie la penicilina pot face tratament cu doxiciclina sau eritromicina.
Tratamentul formelor tertiare, a neurosifilisului si a sifilisului congenital necesita scheme terapeutice mai complexe adaptate fiecarei situatii.
Eficienta tratamentului se verifica prin monitorizarea analizelor din sange indeosebi prin evolutia titrului de VDRL.
Ce este reactia Jarisch Herxheimer?
In primele 12 ore de la administrarea benzatin penicilinei poate sa apara aceasta reactie, ca o consecinta a mortii unui numar foarte mare de bacterii Treponema sub actiunea antibioticului.
Descompunerea lor elibereaza in sange anumite substante chimice (citokine) care provoaca o reactie temporara, manifestata prin:
Reactia dispare in 24-36 de ore, iar administrarea de paracetamol reduce semnificativ si poate preveni aparitia simptomelor.
Str. Ciresilor, nr. 43A, parter, interfon 2, Cluj-Napoca