Sifilisul
Cum poti sa te tratezi pentru aceasta boala cu transmitere sexuala

Sifilisul este o boala venerologica (cu transmitere pe cale sexuala), data de o bacterie numita Treponema pallidum. Citeste in acest articol despre cum evolueaza sifilisul, cum poti preveni infectarea si cum poti sa te tratezi pentru aceasta afectiune.


Sifilisul

Cum se transmite sifilisul?

In primul rand prin contact sexual neprotejat, indiferent ca este vaginal, oral sau anal.  Se mai poate transmite prin contactul cu mucoasa sau cu leziuni infectante(sifilide) de pe pielea bolnavilor de sifilis.

Uneori si prin sarut daca persoana infectata are leziuni la nivelul cavitatii bucale sau este intr-un stadiu mai avansat al bolii (sifilis secundar).

Sifilisul se transmite de la mama infectata la fat si provoaca malformatii severe daca nu este tratat la timp(sifilis congenital).

Se mai poate transmite prin transfuzii de sange infectat, dar la ora actuala gratie testarilor obligatorii ale donatorilor de sange aceasta cale de transmitere este practic eliminata.

Articole recente

Categorii

Stadiile infectiei cu sifilis

Sifilisul primar

Reprezinta primul stadiu al infectiei caracterizat de prezenta leziunii caracteristice sifilisului – sancrul dur.

Sancrul dur apare initial ca o papula nedureroasa (o proeminenta) rotunda sau ovala, care se ulcereaza rapid si devine o ulceratie (o rana) nedureroasa, cu baza dura si fara secretii purulente.  Pot fi prezente leziuni multiple.

Leziunea apare la locul contactului infectant – pe mucoasa genitala a penisului sau vaginului, mai rar la nivelul mucoasei bucale, pe buze, pe limba, anal sau pe degete.


sancrul dur sifilis

Dupa cat timp apare sancrul primar?

Leziunea nu apare imediat dupa contactul infectant, de obicei apare dupa un interval de timp cuprins intre 10 si 90 de zile, in medie 21 zile (3 saptamani).

Dupa aproximativ 3 pana la 6 saptamani sancrul primar se vindeca chiar si in lipsa tratamentului.

Multi pacienti cred ca au scapat de problema dar, in lipsa tratamentului infectia persista in corp.

Sifilisul secundar

O parte din cei infectati, cam 25%, vor trece in stadiul urmator , cel de sifilis secundar, stadiu in care apar leziunile pe piele, leziuni numite sifilide.

Perioada de aparitie a leziunilor de sifilis secundar este intre 3 si 12 saptamani de la aparitia sancrului primar (poate fi si la 6 luni de la contactul infectant).


leziuni piele sifilis

Pacientii care nu fac forma clinica de sifilis secundar raman in stadiul de sifilis latent adica fara semne ale bolii pe piele dar cu bacteria depistabila in sange.

Cum se manifesta sifilisul secundar?

Dupa o perioada de timp variabila (3 saptamani-6 luni) de la aparitia leziunii primare (sancrul) apar manifestarile de sifilis secundar date de diseminarea infectiei in corp:

  • Leziuni pe mucoase si pe piele – cele de pe piele se numesc sifilide;

  • Stare generala alterata ca intr-o gripa – dureri de cap, de gat, slabiciune, dureri musculare si articulare;

  • Adenopatie generalizata  nedureroasa  – umflarea ganglionilor limfatici (la nivelul gatului, inghinal, axilar si foarte specific la nivelul cotului);

Sifilidele, manifestarile de pe piele la pacientii cu sifilis secundar apar la inceput sub forma unor pete (macule) roz , dispuse simetric pe trunchi si membre.

Uneori pot avea si aspect de papule sau eruptii lichenoide. O mica scuama alba periferica si circulara poate fi prezenta pe suprafata leziunilor.


sifilide

Exista cateva localizari specifice sifilisului unde apar sifilidele, cum ar fi linia frontala a parului, in jurul gurii, pe piept .

Pot sa apara leziuni si la nivelul palmelor si talpilor sub forma unor papule inelare cu scuame deasupra, pe care pacientii le interpreteaza gresit ca fiind bataturi.

Si la nivelul scalpului apare o manifestare a sifilisului sub forma unei alopecii temporare(caderea parului) , cu aspect de “covor mancat de molii”.

La nivelul mucoasei bucale si a limbii pot sa apara placarde albe-galbui cu eroziuni pe suprafata, leziuni care sunt foarte infectante.

Si la nivelul mucoaselor genitale si anale pot sa apara astfel de papule, care imita negii genitali, foarte infectante, numite condiloma lata.

Manifestarile din sifilisul secundar, fara tratament dispar in decurs de 4-12 saptamani, pacientul trecand in stadiul de sifilis latent, fara insa sa scape de infectie.

In perioada urmatoare mai poate prezenta recidive ale eruptiilor pe piele.

Ce este sifilisul latent?

Sifilisul latent este faza in care pe corp persoana infectata nu mai prezinta niciun semn, este fara simptome, dar in sange testele specifice pentru sifilis indica prezenta infectiei.

Pacientul, in lipsa tratamentului, poate ramane in acest stadiu toata viata, iar 30% dintre ei evolueaza catre stadiul final al bolii, acela de sifilis tertiar.

Ce se intampla in sifilisul tertiar?

In stadiul final al infectiei , la care se ajunge dupa 15-40 de ani si doar in lipsa tratamentului, are loc o afectare severa a mai multor organe din corp, in special a sistemul cardiovascular (inima si vasele de sange) , a sistemul nervos (creierul si maduva spinarii) si apar leziuni granulomatoase specifice – gomele, care au efect distructiv la nivelul organelor unde apar.

Ce este neurosifilisul ?

Reprezinta afectarea sistemului nervos central prin infectarea cu bacteria cauzatoare a sifilisului. El apare cel mai frecvent in sifilisul tertiar dar poate debuta in oricare stadiu al infectiei.

Evolutia este una foarte severa cu meningite, afectari de nervi cranieni, accidente vasculare cerebrale, afectarea vazului si auzului, paralizii, tulburari psihice severe.

Ce este sifilisul congenital ?

Termenul se refera la sifilisul cauzat de infectia in uter a fatului cu Treponema pallidum. Infectarea se poate produce in orice moment al sarcinii iar riscul este mai mare daca mama se afla in stadiile de sifilis primar si secundar.

Infectia produce o serie de malformatii la fat, cu afectarea dezvoltarii oaselor si dintilor, afectarea ficatului, a celulelor din sange, surditate si afectarea ochilor.

Din fericire testarea obligatorie a gravidelor pentru sifilis previne aparitia unor astfel de cazuri, ele devenind o raritate in tarile dezvoltate.