Infecția cu Covid-19 se poate manifesta foarte diferit de la pacient la pacient. De la forme total asimptomatice până la forme severe cu evoluție fulminantă.
Un aspect interesant, pe care l-am întâlnit și eu în practica medicală, este cel al manifestărilor cutanate (modificări la nivelul pielii) din această infecție virală.
În primele stadii ale pandemiei ele nu au fost recunoscute, dar au intrat treptat în atenția medicilor și au fost descrise în diverse publicații medicale.
Cele mai frecvente manifestări descrise la nivelul pielii în infecția cu Covid-19 sunt:
Erupții la nivelul extremităților (mâini și picioare) asemănătoare lupusului chilblain (o boală autoimună) – zone înroșite cu vezicule, pustule, cu dureri și alte modificări specifice vasculitelor.
Erupții generalizate pe piele, pe suprafețe extinse – Exantem morbiliform asemănătoare erupțiilor din rujeolă (pojar)
Plăci cutanate care imită erupțiile din Pitiriazisul rozat Gibert (tot o infecție virală – dar fără gravitate, cu manifestări la nivelul pielii)
Livedo și chiar zone de necroză (datorate blocării vaselor de sânge la nivelul extremităților)
Un studiu efectuat în Spania pe un lot de peste 300 de pacienți cu Covid-19 a descris o varietate foarte mare de erupții cutanate, care imitau multe afecțiuni ale pielii.
În cadrul studiului au reușit să facă și o corelație între momentul apariției leziunilor cutanate, tipul acestora și severitatea bolii.
Erupțiile de tip vezicular se pare că au apărut primele înainte chiar de alte simptome ale infecției virale, fiind răspândite pe trunchi și membre, cu o durată medie de erupție de 10 zile.
Leziunile de tip pseudo chilblain au fost cele mai frecvent întâlnite, de obicei apărute după alte manifestări ale bolii și au fost descrise la aproape o treime din pacienți, majoritatea lor tineri. Au fost însă asociate cu forme mai puțin severe de boală.
În schimb manifestările de livedo și necroză au fost asociate cu formele severe de boală.
Erupțiile generalizate pe piele (exantem) au fost întâlnite la aproape jumătate din pacienții implicați în studiu, de obicei asociate și altor manifestări ale infecției și cazurilor mai severe de boală.
La copiii infectați cu Covid-19 au fost descrise și cazuri de sindrom Kawasaki – o afectare severă a pielii cu descuamare extinsă, stare generală alterată, afectarea ochilor, dureri abdominale și afectare cardiacă.
Nu există încă un consens medical în privința testării pacienților care se prezintă într-un cabinet dermatologic cu afecțiuni ale pielii dintre cele descrise în infecția cu Covid-19.
Însă când există manifestări atipice de pitiriazis rozat, erupții veziculare, exantem posibil viral, manifestări de pseudo chilblain, mai ales dacă sunt asociate și cu manifestări de infecție virală (oboseală, febra, tuse, etc.) medicul dermatolog vă poate recomanda o testare pentru Covid-19, având în vedere contagiozitatea infecției și riscul de forme severe la persoanele cu comorbidități.
Descoperirea la timp a infecției vă poate ajuta să preveniți infectarea persoanelor din jurul dvs. și să limităm răspândirea virusului.
Melanomul Citind acest articol afli daca melanomul este o boala la care esti predispus si vei stii cum sa previi...
Alergiile Solare O zi insorita este intotdeauna o zi frumoasa, o zi potrivita pentru plimbari, pentru o baie in piscina...
Alunitele Aflii in acest articol despre trei lucruri pe care le poti face pentru ca alunitele sa nu devina un...
Str. Ciresilor, nr. 43A, parter, interfon 2, Cluj-Napoca