MELANOMUL

Citind acest articol afli daca melanomul este o boala la care esti predispus si vei stii cum sa previi aceasta forma periculoasa a cancerului de piele.


melanomul

Ce este melanomul?

Melanomul este cea mai periculoasa si agresiva forma de cancer al pielii.

Faptul ca poate metastaza (disemina in corp) de la grosimi in piele de sub 1 mm si rapiditatea cu care metastazeaza il clasifica ca fiind cea mai letala forma de cancer de piele si una din formele de cancer uman cu mortalitate foarte mare.

El poate sa apara in 30% din cazuri dintr-o alunita existenta (de obicei dintr-o alunita atipica), dar in 70% din cazuri apare de novo, sub forma unei alunite nou aparute care creste rapid.

Articole recente

Categorii

Cine are un risc mai mare de a dezvolta un melanom?

Sunt mai multe grupe de risc:

La risc inalt sunt:

 • Persoanele cu multe alunite atipice(>10);

 • Persoanele cu istoric familial de melanom;

 • Persoanele cu istoric personal de cancere de piele si melanom;

 • Persoanele cu peste 75-100 de alunite;

 • Persoanele cu boli imunosupresive;

 • Persoanele cu alunite congenitale gigante(>20 cm);


Riscul moderat si scazut exista in cazul :

 • Prezentei de alunite atipice (2-9 alunite atipice);

 • Istoric de arsuri solare in copilarie;

 • Prezenta pistruilor in numar mare;

 • Pesoanelor cu pielea foarte deschisa la culoare si par blond sau roscat;

 • Persoanelor care fac fototerapie sau folosesc solarul frecvent;

Persoanele care se regasesc intruna din grupele de risc trebuie sa aiba in vedere cel putin un control anual dermatoscopic al tuturor alunitelor si inregistrarea lor fotografica pentru depistarea la timp a oricarei leziuni suspecte.

Melanomul poate sa apara la orice varsta, dar este foarte rar la copii, este mai frecvent la barbati, are o aparitie mai frecventa pe toracele posterior la barbati si pe brate si picioare la femei.


Care sunt factorii favorizanti pentru melanom?

Principalul factor demonstrat in aparitia melanomului este expunerea excesiva la radiatia ultravioleta, care se regaseste si in lumina solara.
Arsurile solare sunt de asemenea un factor favorizant pentru aparitia unui melanom.

Exista si un factor genetic implicat in aparitia melanomului, prezenta unor mutatii genetice favorizeaza aparitia melanomului si explica partial si riscul familial asociat.

Prezenta de nevi (alunite) atipice in numar mare (sindromul alunitelor displazice) reprezinta tot un factor favorizant pentru aparitia acestui tip de cancer.

Expunerea excesiva la radiatia ultravioleta artificiala, fie ca e vorba de fototerapie fie de frecventarea solarului reprezinta deasemenea un factor favorizant.

Cate tipuri de melanom exista?

Exista mai multe tipuri de melanom:

Melanomul extensiv in suprafata

70% din cazuri, care apare mai frecvent pe toracele superior si pe extremitati in zonele expuse la soare.

Din fericire este forma de melanom care are initial o faza de extindere in straturile superficiale ale pielii, faza care poate dura si ani de zile.

In aceasta faza, depistat si excizat la timp, are un risc mult mai mic de metastazare. Ignorat, trece in faza de crestere pe verticala, faza in care metastazarea prin prinderea vaselor de sange si limfatice din piele creste semnificativ.

Melanomul extensiv

Melanomul nodular

Cu crestere rapida pe verticala, reprezinta intre 5-15% din melanoame, are o evolutie mai rapida cu risc de metastazare foarte mare si prognostic prost.

Are aspectul unui nodul maro inchis sau negru, cu zone rosii, adesea cu sangerare.

Uneori poate fi amelanotic (fara pigment) sub forma unui nodul roz sau rosu, cazuri in care diagnosticul este mult mai dificil.

Melanom Nodular

Melanom pe lentigo malign

O forma ce apare mai ales la varstnici, la nivelul fetei si gatului, dezvoltat pe un lentigo malign(pata pigmentata cu modificari maligne), cu un prognostic mai bun si evolutie lenta pana la faza nodulara, uneori si 10-20 de ani.

Melanom lentigo malign

Melanom acral

Pe extremitati (degete, talpi, subunghial), forma rara, care poate sa apara si subunghial, sub forma unei benzi sau pete pigmentate(maro-negru) , brusc aparuta si cu extindere rapida .

Din cauza vascularizarii mai intense a zonelor are un prognostic mai prost decat o forma extensiva in suprafata.

melanom acral