ACNEE
Cum sa scapi de cosuri si puncte negre

In acest articol despre acnee, afli care sunt cauzele aparitiei acesteia si iti raspund la intrebarile pe care, ca si pacient cu acnee, sigur ti le-ai pus.

Acnee - Cum sa scapi de cosuri si puncte negre

Cine poate sa faca acnee?

Oricine, incepand de la nou nascut si sugar (acneea nou nascutului) si pana la adultul de 40 de ani (acneea adultului).

Insa cea mai afectata grupa de varsta e cea a adolescentului, intre 50% – 85% dintre adolescenti sunt afectati de o forma sau alta de acnee.

Articole recente

Categorii

De ce apare acneea?

La suprafata pielii tale exista o pelicula fina lipidoproteica care are rolul de protectie a pielii impotriva deshidratarii si impotriva agentilor infectiosi. In componenta acestei bariere protectoare intra si sebumul, grasimea de pe suprafata pielii, secretata de glandele sebacee din piele.

Din pacate, daca ai acnee aceste glande secreta sebum in exces, sebum care se acumuleaza in interiorul glandei si favorizeaza dezvoltarea unor bacterii care se afla la suprafata pielii.


Glanda Sebacee


Bacteriile se hranesc cu acest sebum si duc in final la inflamarea glandei sebacee si la aparitia cosurilor, leziunile care iti fac viata grea.

Glandele sebacee sunt in numar mai mare la nivelul fetei, umerilor si pieptului de aceea si leziunile apar in aceste zone.

Cand apare si cat o sa dureze acneea?

Un numar redus de cazuri pot sa apara si la nou nascut, la sugar sau la copilul mic, dar sunt forme usoare si cu evolutie buna.

Debutul majoritatii cazurilor de acnee este intre 12-14 ani, in perioada de pubertate, cand secretia de sebum este stimulata de aparitia hormonilor sexuali, atat la baieti cat si la fete.

Acneea poate sa dureze, in majoritatea cazurilor pana la varsta adulta, diminuand considerabil in jurul varstei de 20-25 de ani.

Un procent de 5-10% dintre pacienti pot sa prezinte insa leziuni de acnee si la 40 de ani (acneea adultului).

De ce trebuie tratata acneea?

In primul rand pentru ca leziunile de acnee sunt deranjante estetic, dar ce e important sa stii…

Infectarea si traumatizarea lor repetata duce la aparitia cicatricilor postacnee, care sunt leziuni permanente.

Cicatrici Postacnee

Daca ajungi sa ai cicatrici postacnee

Pentru inbunatatirea (NU disparitia !) aspectului lor e nevoie de multe sedinte de tratamente dermatocosmetice cu laser, microneedeling, peelinguri, radiofrecventa, toate la costuri destul de ridicate.

Ce forma de acnee am?

Exista mai multe forme, clasificate in functie de leziunile care apar si in functie de severitatea acneei. Tratamentele difera in functie de forma de acnee. Aceasta poate fi :

In care predomina leziunile comedoniene – puncte albe si puncte negre.
Acestea sunt orificiile porilor glandelor sebacee in care s-a acumulat sebumul. Punctele negre sunt date de oxidarea sebumului in contact cu aerul.

In care predomina cosurile (pustule) si umflaturi rosii (papule).

Forma cu prezenta de noduli rosii cu continut sangvinolent si chisturi – acumulari mari de sebum sub piele.

Este cea mai severa, forma mixta cu multiple leziuni chistice si prezenta de cicatrici.


In functie