Piele uscata bebelus

Piele Uscata Bebelus

I: Bună ziua!

Sunt mama unui bebeluş (băiețel) născut acum 3 luni prin cezariană, la 38 săptămâni de la ultimul C.M, dar după spusele medicilor, târziu deoarece primul scaun a avut loc în lichidul amniotic.

La naştere a avut pielea fisurată la încheieturi şi foarte uscată. La maternitate mi s-a spus că e dermatită seboreică şi ca se va curăta. S-au vindecat fisurile, dar pielea tot uscată a rămas, s-au format cruste. Au rămas pe picioare si pe burtică.

În urma unei vizite la dermatologie s-a pus diagnosticul de ihtioza x-linkată şi mi s-a prescris o cremă preparată în farmacie pe bază de colesterol 5% şi vaselină. După câteva administrări starea s-a agravat, crustele adâncindu-se, s-au înroşit şi au apărut supurații (lichid transparent).

Am oprit tratamentul de 2 săptămâni, i-am dat cu cremă de gălbenele. Acum sunt iar ca la început, doar cruste uscate fără prurit, supurații sau roseață. Dar s-au extins pe tot corpul, de două zile au apărut şi pe frunte.

Sunt disperată! Ce părere aveți? Sunt soluții pentru aşa ceva? Nu contează prețul, numai să fie eficient!

Mulțumesc anticipat.

 

R: Buna ziua,

Aspectul din poze este intr-adevar unul de ihtioza.

Diferentierea intre formele de ihtioza se face pe baza unor aspecte clinice si a unor analize de laborator specifice. E important sa aveti un diagnostic cat mai precis al formei de ihtioza deoarece evolutia si tratamentul sunt diferite. Severitatea afectiunii este variabila de la un pacient la altul. Unele forme se amelioreaza odata cu cresterea in varsta, altele persista toata viata.

Va recomand un reconsult intr-o clinica de dermatologie la un medic specializat pe boli genetice dermatologice. Daca doriti o recomandare ma puteti contacta telefonic – 0720 000 817.

Tratamentul de baza al afectiunii este unul local si se face cu creme emoliente „blande” care hidrateaza pielea si elimina treptat crustele de ihtioza.
Va recomand sa folositi creme cu uree 5 sau 10% de 2 pana la 4 ori pe zi (in functie de severitate) pe zonele cu cruste (Urelia 10, Xerial 10 sau alte variante cu 5% uree).

La baita va trebuii sa folositi geluri de dus sau uleiuri emoliente recomandate pentru dermatita atopica in acelasi scop, acela de inmuiere a crustelor (Xeracalm AD, Atoderm, Lipikar). Puteti adauga 2-3 lingurite de bicarbonat de sodiu alimentar in apa de baita (la o cada mica) tot in aceasi idee.

Daca diagnosticul de ihtioza x-linkata vi se confirma, de la o anumita varsta si daca boala se agraveaza, un tratament cu retinoizi poate produce ameliorarea bolii. Tratamentul se face sub stricta supraveghere medicala si necesita monitorizarea unor analize din sangele pacientului.

Daca va pot ajuta si cu alte informatii va rog sa ma contactati telefonic.

Dr. Adrian Ilonca

 

Categorii