Piele Foarte Uscata

I: Am 22 ani si ma confrunt cu o piele foarte uscata in special pe mâini, de mai bine de 4 ani doar in perioadele de primăvară- toamnă-iarnă.
Care poate fi motivul si tratamentul?

Pielea isi pierde elasticitatea, devine rigidă, ţine la miscările mâinii, se inroseste si crapă. Apar fisuri subtiri, ca niste zgarieturi si pot sangera superficial.
Mentionez ca am urmat si cure cu vitamine A, B6 fara nicio schimbare.

Mâinile le am reci intr-o buna perioada de timp. Tot la frig apar simptome la nivelul genunchilor si picioarelor-tălpi si anume inrosire, umflaturi si mancarime.

Nu stiu daca au vreo legătură cu mâinile. Nu ma stiu cu nicio boală. Tatăl meu are psoriazis.

 

R:

Manifestarile descrise la nivelul mainilor pot fi in contextul unei dermatite cronice. Pot sa fie insa si o manifestare a unui psoriazis localizat.

Daca este o dermatita cronica de cauza alegica (putin probabil) puteti sa va faceti testarea Patch la bateria standard europeana de alergeni. Acest test va poate spune daca e vorba de o reactie alergica la un produs cu care intrati in contact (detergent, solvent, metal, etc.)

Diagnosticul de psoriazis localizat palmar poate fi pus doar pe baza unei biopsii din zona afectata.
Tratamentul unei dermatite cronice este si el unul cronic. Creme emoliente performante aplicate de 2-3 ori pe zi si asociat o crema reparatorie cand apar fisurile in piele. Cazurile mai severe pot beneficia si de alte tratamente locale si chiar sistemice cu retinoizi.

Pentru recomandari mai detaliate va astept la un consult dermatologic.

Problemele care apar la frig nu au neaparat legatura cu problema de la maini, pot fi in cadrul unei urticarii-alergii la frig. Trebuie evitata expunerea brusca si neprotejata termic la frig si daca mancarimea si umflaturile sunt deranjante se pot lua pastile antihistaminice.

Multa sanatate.
Dr.Adrian Ilonca

 

0/5 (0 Reviews)
Categorii