Mancarime Palma

Mancarime la nivelul palmelor

I: Imi apar mici pustule pe palma, unele dintre pline cu un lichid albicios, cele mai multe dintre ele fara lichid (mici umflaturi).

Pielea se descuameaza in zona degetelor si la baza (spre brat).

Debut in urma cu cca 6 luni. Am efectuat examen micologic direct palmar si la unghii – negativ.

Initial am pus aceste manifestari in urma purității unui inel de otel, numai că odata cu aparitia manifestărilor nu l-am mai purtat.
Apoi, m-am gândit ca adezivii/cimentul/gletul  poate fi cauza, numai că de mai bine de 3 luni nu am mai intrat in contact cu aceste materiale.

Sunt „posesor” de parapsoriazis liquienoid varioliform subacut-acut de cca 30 de ani, insa… nici acesta nu s-a mai manifestat de mai bine de 10 ani!

 

R: Din titlu am dedus ca exista si o mancarime intensa la nivelul palmelor cand apar aceste leziuni.

Cel mai probabil din descriere si din imaginile trimise e vorba de o eczema dishidrotica.

Situatiile in care apare aceasta afectiune sunt urmatoarele:

O infectie micotica (o ciuperca) localizata la nivelul picioarelor, care produce o reactie alergica la distanta manifestata prin vezicule cu lichid pe degete si in palme, uneori si pe talpi, cu mancarime intensa si descuamare.

Daca aveti intre degetele de la picioare (mai ales intre ultimele doua) si eventual pe talpi scuame(cojite) albe sau mici fisuri rosii, atunci aveti o infectie cu o ciuperca. Va trebui tratata cel putin o luna cu creme antimicotice.

O reactie alergica la metale – se poate verifica prin testare PATCH la metale;

Fara o cauza precisa – se numeste idiopatica.

In 50% din cazuri nu se gaseste un factor cauzator.

Tratamentul afectiunii implica tratarea infectiei micotice daca exista, evitarea contactului cu produsele care contin metalul la care sunteti alergic – daca testarea patch confirma acest lucru si un tratament local cu creme cu dermatocorticoid puternic sau foarte puternic (Elocom unguent sau Dermovate crema, 1 aplicatie pe zi seara) timp de cateva saptamani.

Trebuie intrerupt gradat tratamentul (reducerea numarului de aplicatii) si cu pauze de 2 saptamani intre sedintele de tratament.

Din pacate afectiunea este cronica si cu recidive. Deci tratamentul poate dura cateva luni.

Va recomand sa folositi si o crema hidratanta cu uree 20% 1-2 aplicatii pe zi, care va imbunatatii in 1-2 saptamani aspectul mainilor. O puteti folosi pe termen lung.

Alte afectiuni cu aspect si evolutie similara sunt keratoliza exfoliativa (dar nu exista mancarimea si se asociaza cu transpiratia intensa la nivelul palmelor) si psoriazisul pustulos (de obicei leziunile sunt mult mai severe si dureroase). Tratamentul recomandat e similar si in aceste afectiuni.

Daca aveti si alte manifestari pe langa cele pe care mi le-ati descris va rog sa mi le comunicati.

Tineti-ma la curent cu evolutia afectiunii sub tratament si daca aveti posibilitatea va astept pentru reteta si control la una din clinicile unde lucrez.

Dr. Adrian Ilonca

 

0/5 (0 Reviews)
Categorii