Basici Palme si Talpi
I: Buna ziua, am 35 de ani si de vreo 7 ani imi apar niste basici in palme si talpi cu lichid , apoi se usuca pielea si se cojeste in mai multe straturi.
Prima data mi-au aparut 4-5 basici in talpa stanga si m-am scarpinat cu o lama de cutit caci nu mai suportam si aveam in gat o arsura/iritatie ( nu puteam inghiti ceva caldut, fierbinte nu mai spun). Tot atunci disparuse din casa termometrul.
Mentionez ca mediul in care dormeam era multa umezela si mucegai (Italia)…daca are vreo importanta acest lucru.
Am incercat cu cativa medici din Constanta si nici un rezultat,consultatii multe (doar vizuale) si tratamente care mi-au facut mai mult rau. As dori sa stiu daca se pot face anumite analize medicale, nu doar VIZUALE, pentru a vedea exact ce este aceasta boal?.
Mentionez ca mancarimile sunt foarte rare aproape deloc, dar cand ma ia e grav.
Nu dispar niciodata, cand da sa treaca unele apar altele. Muncesc la birou si nu am contact cu diferite metale sau agenti chimici.
Fumez zilnic, nu consum alcool. Am atasat doar 2 poze caci atat permite.
Mai am vreo 6 daca este nevoie sa le vedeti si daca puteti si vreti sa ma indrumati catre o cale buna si complexa si anume niste analize de laborator care ar putea scoate la iveala aceasta boala.
Nu vreau sa cred ca este ceva ce se spune ca este incurabil.
Va multumesc.
R:
Leziunile din poze si descrierea lor pot fi intalnite cel mai frecvent in 2 situatii.
Una este o afectiune numita Eczema dishidrotica cealalta este o forma de Psoriazis pustulos localizat.
Ambele afectiuni sunt cronice, iar psoriazisul este o boala permanenta (toata viata). Cu tratament insa ambele afectiuni pot fi tinute sub control.
Nu au legatura cu o posibila contaminare cu mercur.
Ce analize puteti face pentru un diagnostic cat mai corect sunt urmatoarele:
- Un examen micologic direct din scuamele (cojitele) de pe palme si talpi – uneori o ciuperca poate da astfel de manifestari. Si in dishidroza una din cauze poate fi o reactie alergica la distanta la o infectie cu o ciuperca.
- Testare PATCH pentru alergie la metale.Cu metale intrati foarte frecvent in contact deci trebuie eliminata si aceasta cauza. E de asemenea una din cauzele dishidrozei.
- O biopsie din leziuni care sa va confirme sau nu un diagnostic de Psoriazis pustulos (in cadrul unui cabinet dermatologic).
Daca veti avea rezultatele va rog sa mi le trimiteti pentru un diagnostic cat mai corect.
Doar daca examenul micologic este negativ puteti incepe urmatorul tratament:
Dermovate unguent 2 aplicatii pe zi 10 zile, apoi 1 aplicatie pe zi 10 zile. Daca leziunile incep sa dispara puteti trece dupa 20 zile pe Ekarzin (betametasona) unguent 1 aplicatie pe zi pana la vindecare.
Asociat o crema cu uree 20% cand aveti scuamele (cojitele) albe aderente 2 aplicatii cel putin 10-20 de zile.
Afectiunile sunt recidivante! Va trebuii sa reluati tratamentul in cazul reaparitiei.
Multa sanatate si tineti-ma la curent cu evolutia.
Dr.Adrian Ilonca