HPV

I: Buna ziua,
Domnule doctor va mai deranjez cu urmatoarele întrebări :

 1. HPV-ul (aici ma refer la tulpinile ce afectează zona ano-genitală) se poate lua si de pe obiecte ( lenjerie intimă, capace toaleta, mânerul ușii de la toaleta)?
 2. In caz afirmativ, cat timp Supraviețuiește in afara organismului uman?
 3. La ce temperatura dispare ( se inactiveaza)?( Hainele spălate la 60 grade devin ” curate”?
 4. Daca ești infectat cu o tulpina de exemplu HPV 11, după ce scapi de Condiloame devii imun la aceasta tulpina?
 5. In câți ani trec aceste Condiloame daca nu sunt tratate?!
 6. Poți sa ai Condiloame toată viața, aici ma refer daca durează sa. Zicem de la 30 ani pana la 50 ani si sa ai mereu recurente?

Va mulțumesc frumos!
Multă sanatate.

 

R: Buna ziua,

 • Infectia cu HPV la nivel anogenital se transmite in primul rand prin contact sexual neprotejat sau contact cu secretii genitale contaminate. Riscul de transmitere de pe alte obiecte este mult redus si implica o igiena deficitara (contact mana – organ genital dupa contactul mainii cu un obiect contaminat de secretii contagioase).
 • Tipurile HPV cu transmitere genitala care dau condiloamele (tipul 6 si 11) nu supravietuiesc mult timp in contact cu detergentii profesionali sau la temperaturi inalte. Alte subtipuri exemplu tipul 1-2, care dau verucile vulgare, au rezistenta mai mare.
 • 90 de grade ar fi o temperatura mai adecvata mai ales pentru lenjerie si prosoape.
 • Tratamentul duce la disparitia leziunilor si la scaderea viremiei (tratamentele imunomodulatoare) scazand automat riscul de contagiozitate. Nu devi imun la virus, el ramane cantonat in organism. Uneori insa sistemul imunitar distruge virusul in totalitate.
 • Nu se poate spune exact in cat timp dispare virusul si in cati ani leziunile de condiloame vor disparea. Uneori pot sa dispara in decursul a catorva luni de zile alteori sa persiste ani.
 • Da, se poate ca leziunile sa persiste zeci de ani si sa se prezinte recurente frecvente.

Multa sanatate.
Dr. Adrian Ilonca

 

0/5 (0 Reviews)
Categorii