Project Description

Dermatoscopia este examinarea care poate face diferenta intre o viata frumoasa si un sfarsit prematur.

Utilizand examinarea dermatoscopica medicul dermatolog poate depista leziunile melanocitare (pigmentate) cu risc de transformare maligna (cancerizare) inainte ca acestea sa se transforme in melanom – cea mai agresiva forma de cancer cutanat.

Pentru a intelege mai bine cat de agresiv poate fi acest tip de cancer cutanat, studiile clinice au aratat ca supravietuirea in cazurile de melanom metastazat (diseminat) nu depseste 6-8 luni de la aparitia metastazelor la distanta, chiar si sub tratament cu citostatice.

Cu cat melanomul este depistat si tratat mai tarziu cu atat riscul de metastazare este mai mare!

In schimb, diagnosticul si tratamentul (excizia) melanomului in stadii incipiente (in situ) inseamna vindecare completa!

Diagnosticul precoce al unui melanom malign sau a unui nev melanocitar (alunita) atipic sau cu risc de transformare in melanom, se face cu ajutorul dermatoscopiei. Examenul histopatologic al leziunii excizate este obligatoriu pentru confirmarea diagnosticului si pentru atitudinea terapeutica ulterioara.

Ce este dermatoscopul?

Dermatoscopul este un instrument special care combina un sistem optic asemanator unui microscop cu un sistem de iluminare speciala.

dermalite 4

El permite vizualizarea leziunilor cutanate in profunzime, diferentierea leziunilor cutanate benigne de cele maligne (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom) si depistarea modificarilor precanceroase in leziunile melanocitare (nevii melanocitari sau alunite).

Ultimele generatii de dermatoscoape sunt prevazute cu functii noi care ajuta la diagnosticul mai precis al leziunilor maligne si precanceroase.

Utilizand inregistrarea dermatoscopica se poate creea o harta a leziunilor melanocitare pe baza careia se poate urmari in timp evolutia lor.

Cand este necesara o examinare dermatoscopica?