Dermatoscopia este examinarea care poate face diferenta intre o viata frumoasa si un sfarsit prematur.

Utilizand examinarea dermatoscopica medicul dermatolog poate depista leziunile melanocitare (pigmentate) cu risc de transformare maligna (cancerizare) inainte ca acestea sa se transforme in melanom – cea mai agresiva forma de cancer cutanat.

Pentru a intelege mai bine cat de agresiv poate fi acest tip de cancer cutanat, studiile clinice au aratat ca supravietuirea in cazurile de melanom metastazat (diseminat) nu depseste 6-8 luni de la aparitia metastazelor la distanta, chiar si sub tratament cu citostatice.

Cu cat melanomul este depistat si tratat mai tarziu cu atat riscul de metastazare este mai mare!

In schimb, diagnosticul si tratamentul (excizia) melanomului in stadii incipiente (in situ) inseamna vindecare completa!

Diagnosticul precoce al unui melanom malign sau a unui nev melanocitar (alunita) atipic sau cu risc de transformare in melanom, se face cu ajutorul dermatoscopiei. Examenul histopatologic al leziunii excizate este obligatoriu pentru confirmarea diagnosticului si pentru atitudinea terapeutica ulterioara.

Ce este dermatoscopul?

Dermatoscopul este un instrument special care combina un sistem optic asemanator unui microscop cu un sistem de iluminare speciala.

dermalite 4

El permite vizualizarea leziunilor cutanate in profunzime, diferentierea leziunilor cutanate benigne de cele maligne (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom) si depistarea modificarilor precanceroase in leziunile melanocitare (nevii melanocitari sau alunite).

Ultimele generatii de dermatoscoape sunt prevazute cu functii noi care ajuta la diagnosticul mai precis al leziunilor maligne si precanceroase.

Utilizand inregistrarea dermatoscopica se poate creea o harta a leziunilor melanocitare pe baza careia se poate urmari in timp evolutia lor.

Cand este necesara o examinare dermatoscopica?

dermatoscopia
  • La persoanele cu antecedente familiale si/sau personale de melanom sau alte cancere cutanate;

  • La persoanele cu nevi melanocitari (alunite) multipli;

  • La persoanele cu pielea deschisa la culoare, care se ard usor la expunerea la soare (fototip I și II);

  • La persoanele cu expunere frecventa la radiatia ultravioleta (soare, saloane de bronzat, fototerapie).

In functie de factorii de risc si aspectul leziunilor melanocitare examinarea dermatoscopica se poate repeta la 3 , la 6 sau la 12 luni.

Semnalele de alarma care recomanda un examen dermatoscopic

  • Aparitia de leziuni pigmentare (alunite, semne pigmentate) noi (mai ales dupt 30 de ani);

  • Cresterea in dimensiuni a unei alunite preexistente;

  • Modificarea marginilor unei alunite preexistente;

  • Modificari de culoare sau culori inomogene la o alunita preexistenta;

  • Pruritul (senzatie de mancarime) pe o leziune pigmentara;

  • Sangerarea și ulceratia unei leziuni cutanate;


In cadrul clinicilor partenere poti beneficia acum de examinari dermatoscopice cu inregistrarea leziunilor, efectuate cu un dermatoscop din ultima generatie – Dermlite 4.

Acesta este prevazut cu functii suplimentare, care permit o mai buna vizualizare a modificarilor de culoare si structurale ale leziunilor pigmentare, comparativ cu dermatoscoapele de generatie mai veche.