Acasa>>Dermatologie>>Manifestări cutanate în infecția cu Covid-19

Manifestări cutanate în infecția cu COVID-19

Infecția cu Covid-19 se poate manifesta foarte diferit de la pacient la pacient. De la forme total asimptomatice până la forme severe cu evoluție fulminantă.

Un aspect interesant, pe care l-am întâlnit și eu în practica medicală, este cel al manifestărilor cutanate (modificări la nivelul pielii) din această infecție virală.

În primele stadii ale pandemiei ele nu au fost recunoscute, dar au intrat treptat în atenția medicilor și au fost descrise în diverse publicații medicale.


Cele mai frecvente manifestări descrise la nivelul pielii în infecția cu Covid-19 sunt:

  • Erupții la nivelul extremităților (mâini și picioare) asemănătoare lupusului chilblain (o boală autoimună) – zone înroșite cu vezicule, pustule, cu dureri și alte modificări specifice vasculitelor.

eruptii extremitati

  • Erupții generalizate pe piele, pe suprafețe extinse – Exantem morbiliform asemănătoare erupțiilor din rujeolă (pojar)


  • Urticarie

urticarie

  • Erupții veziculare asemănătoare varicelei

Eruptii veziculare asemanatoare varicelei

  • Erupții extinse petesiale (mici hemoragii cutanate) întâlnite și în febra Dengue

  • Macule ovale cu scuame

  • Plăci cutanate care imită erupțiile din Pitiriazisul rozat Gibert (tot o infecție virală – dar fără gravitate, cu manifestări la nivelul pielii)

Placi cutanate eruptii

  • Livedo și chiar zone de necroză (datorate blocării vaselor de sânge la nivelul extremităților)


Articole recente

Categorii

Un studiu efectuat în Spania pe un lot de peste 300 de pacienți cu Covid-19 a descris o varietate foarte mare de erupții cutanate, care imitau multe afecțiuni ale pielii.

În cadrul studiului au reușit să facă și o corelație între momentul apariției leziunilor cutanate, tipul acestora și severitatea bolii.

Erupțiile de tip vezicular se pare că au apărut primele înainte chiar de alte simptome ale infecției virale, fiind răspândite pe trunchi și membre, cu o durată medie de erupție de 10 zile.

Leziunile de tip pseudo chilblain au fost cele mai frecvent întâlnite, de obicei apărute după alte manifestări ale bolii și au fost descrise la aproape o treime din pacienți, majoritatea lor tineri. Au fost însă asociate cu forme mai puțin severe de boală.

În schimb manifestările de livedo și necroză au fost asociate cu formele severe de boală.

Erupțiile generalizate pe piele (exantem) au fost întâlnite la aproape jumătate din pacienții implicați în studiu, de obicei asociate și altor manifestări ale infecției și cazurilor mai severe de boală.

La copiii infectați cu Covid-19 au fost descrise și cazuri de sindrom Kawasaki – o afectare severă a pielii cu descuamare extinsă, stare generală alterată, afectarea ochilor, dureri abdominale și afectare cardiacă.

Nu există încă un consens medical în privința testării pacienților care se prezintă într-un cabinet dermatologic cu afecțiuni ale pielii dintre cele descrise în infecția cu Covid-19.

Însă când există manifestări atipice de pitiriazis rozat, erupții veziculare, exantem posibil viral, manifestări de pseudo chilblain, mai ales dacă sunt asociate și cu manifestări de infecție virală (oboseală, febra, tuse, etc.) medicul dermatolog vă poate recomanda o testare pentru Covid-19, având în vedere contagiozitatea infecției și riscul de forme severe la persoanele cu comorbidități.

Descoperirea la timp a infecției vă poate ajuta să preveniți infectarea persoanelor din jurul dvs. și să limităm răspândirea virusului.


Te asteptam cu drag la clinica Ana pentru consultatii de dermatovenerologie si chirugie plastica, estetica si recuperatorie!

Daca doresti o consultatie online pe dermatovenerologie acceseaza formularul de consultatie online de pe site!

Dr. Adrian Ilonca

SOLICITA O PROGRAMARE in CLINICA

SOLICITA CONSULTATIA ONLINE

Citeste si articolele

Acnee

ACNEE Cum sa scapi de cosuri si puncte negre In acest articol despre acnee, afli care sunt cauzele aparitiei acesteia si iti raspund la intrebarile pe care, ca si [...]

Alergiile Solare

ALERGIILE SOLARE O zi insorita este intotdeauna o zi frumoasa, o zi potrivita pentru plimbari, pentru o baie in piscina sau la lac, pentru plaja, pentru pescuit sau aranjat gradina... Din pacate [...]

Dermatita Atopică

Dermatita Atopica 9 Modalitati prin care poti preveni agravarea ei Dermatita atopica sau eczema atopica se manifesta prin leziuni cronice, recidivante de eczema, care au anumite localizari si piele [...]


Citeste si raspunsurile date cititorilor

Bube Dulci

Bube Dulci I: Am fost cu fetița de 6 anișori la medici la Deva și mi s-a spus ca e un simplu herpes, iar acuma sa extins pe toată cavitatea bucala. La dermatologie nu [...]

Pete

Pete I: Am pete pe ambele pe picioare in diferite dimensiuni mai mici aista e cea mai mare. Uneori iau o culoare maronie, dar alteori se intensifica spre rosul acesta. E epuizant mental ca nu [...]

Bubite pe brat

Bubite pe Brat I: Buna ziua! Baiatului meu in varsta de 4 ani si 9 luni i- au aparut de 2 zile niste bubite pe brat ca niste cosuri coapte pe bratul stang si [...]

2021-02-05T22:06:38+03:00februarie 5, 2021|Dermatologie|

Arata articolul si prietenilor tai!

Go to Top